Тиквата - царицата на есента

Истинска съкровищница на минерали и идеален вариант за тези, които искат да отслабнат

Тиквата - царицата на есента | StandartNews.com

Истинска съкровищница на минерали заради богатото й съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР тиквата отново е на почит. Освен всичко, оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в нея. Тиквата е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Шоколадова тиква

Необходими продукти:
иква - 300 г
шоколад - 100 г
захар - 3 с.л.
пудра захар - за поръсване
масло - 2 с.л.
Начин на приготвяне: Обелете тиквата и я нарежете на подходящи парчета. Сложете я в тава, налейте 1 к.ч. вода, посипете със захарта и изпечете, като внимавате да не омекне много. Охладете готовата тиква. Разтопете начупения шоколад на водна баня, като добавите и маслото. Разбъркайте и потопете всяко парче в шоколадовата глазура. Може да оформите като бонбони.

Тарт с хрупкав блат

Необходими продукти:
За блата
брашно - 250 г
яйца - 1 бр.
пудра захар - 60 г
ванилова захар - 8 г
масло - 100 г
За крема
тиква - 250 г (грамаж на обелена, почистена)
прясно мляко - 300 мл.
захар - 125 - 30 г
ванилова захар - 8 г
вода - 250 мл от варенето
масло - 20 г
нишесте - 2 с.л. с връх
брашно - 1 с.л. с връх
Украсата
карамелизирана тиква - украса по желание
Начин на приготвяне: Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Отцедете я от водата и запазете 250 мл от нея. Докато тиквата е топла, сипете към нея захарта (125 г за ненатрапчиво сладък крем) и пасирайте на гладко пюре. Захарта ще се разтопи бързо и с това ще го втечни леко.
Заемете се с блата за тиквения тарт, като пресеете брашното в купа, смесите с пудрата и ванилова захар и към тях нарежете на парченца маслото (студено). Втривайте с пръсти до образуване на трохи и след това чукнете яйцето. Омесете меко маслено тесто и го разстелете равномерно с пръсти върху стандартна форма за тарт - 28 см диаметър, ниски накъдрени стени и по възможност с падащо дъно. Старайте се тестото да прилепне на равен пласт навсякъде, включително по ръбове и стени.
Приберете за 15 мин във фризер и включете фурната да загрее до 180 градуса. Преди да сложите блата да се пече, или го надупчете с вилица навсякъде, или сложете пласт хартия за печене върху него и бобени зрънца за тежест - целта е да не се навдига.
Печете около 15 минути или докато се зачерви.
Пригответе тиквения крем, като загреете млякото с ваниловата захар, без да го кипвате. Поддържайте слаб до умерен огън и разбъркайте с тиквеното пюре и ваниловата захар. Разтворете брашното и нишестето в изстиналия бульон от варенето на тиквата (250 мл). Разбийте хубаво с телена бъркалка, за да няма бучки, и налейте към горещото мляко на котлона, към което сте прибавили и тиквеното пюре.
Бъркайте крема непрестанно, докато се сгъсти - около 10 минутки. Добавете маслото и продължете бъркането до разтапянето му. Тиквеният крем излейте върху блата за вашия тарт и оставете да изстине и стегне. Украсете по желание.

Кебап в тиква

Необходими продукти:
1 тиква, около 3 кг
около 1 кг свинско месо /телешко /
300 г гъби
3 големи глави лук
1 морков
чубрица
черен и червен пипер
сол
1 дафинов лист
Начин на приготвяне: Тиквата трябва да е от така наречените "свински тикви", понеже този сорт тикви има много твърда кора и се запазва формата. Белите тикви са с тънка кора и се губи формата и ефектът от сервирането.
Отрязвате кръгло капаче от върха на тиквата и хубаво я почиствате отвътре от семките. Месото, нарязано на късове, задушавате в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук. Оставяте за около 5 минутки да поври и прибавяте нарязаните морков и гъби Слагате сол, пипер /по желание може и една щипка лют пипер/ и чубрица и дафиновия лист. Може да се сложи и малко целина или магданоз. В кебапа трябва да има течност, защото после се получава .
В тавичка, на дъното на която сте сложили малко вода, поставяте тиквата и я пълнимте с кебапа, затваряте с капачето. Печете във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата, по-бързо се изпича. Трябва отвън да стане златиста.
Махнете капачето за да проверите дали самата тиква е омекнала. Важно при печенето - нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова. Сервира се като се реже парче тиква и кебап.

Крем супа

Необходими продукти:
500 г почистена и обелена тиква
1 глава лук
1-2 бр. картофи
1 бр. морков
1 парче целина (глава)
1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
черен пипер, сол
настъргано индийско орехче на върха на нож
сметана
Начин на приготвяне: Морковът и целината се настъргват на едро ренде. Задушават се в зехтина с 1 с.л. вода за 2-3 минути. Прибавят се нарязания лук и джинджифила, които също се задушават за кратко. Накрая се добавят смачканите скилидки чесън, разбърква се, прибавят се нарязаните на парчета тиква и картофи. Залива се с 3 чаши топла вода. Посолява се. Ври докато зеленчуците омекнат. Сместа се пасира. Добавя се гореща вода до исканата гъстота, малко сметана, индийското орехче, сол и черен пипер. Ври няколко минути. Поднася се с крутони и сметана.


Мляко с ориз с тиква

Необходими продукти:
ориз - 1 чаена чаша
прясно мляко - 1 литър
захар - 1 чаена чаша
пюрирана тиква - 1 чаена чаша
канела - 1 чаена лъжица
карамфил - 3 броя
Начин на приготвяне: Обелете и сварете тиквата най-добре на пара, а ако не, след като я сварите я отцедете добре от водата.Измивате ориза и го слагате да ври с една чаена чаша вода. След като оризът поеме водата добавяте прясното мляко. Най-подходящ вид ориз за приготвяне на мляко с ориз е типичният за българската кухня бял бисерен ориз.
След като оризът е почти готов добавяте захарта, карамфилчетата и канелата и разбърквате. След като десертът поври 2-3 минути задължително извадете карамфилчетата, защото в противен случай ароматът на карамфил ще е много интензивен.
Пюрирате тиквата и я добавяте към млякото с ориз, докато е още горещо. Разбърквате добре, за да се разпредели тиквата равномерно.
Горещото мляко с ориз с тиква разпределяте в купички. Преди сервиране може да поръсите с канела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай