Тези храни ни състаряват по-бързо

Учени установиха и кои храни ни трябват за добро здраве

Тези храни ни състаряват по-бързо | StandartNews.com

Изследователи определиха кои храни ускоряват състаряването, отбелязва РИА Новости.

Тамара Прунцева, диетолог от Консултативно-диагностичен център „Здравословно и спортно хранене“, уточни кои храни трябва да бъдат включени в диетата, за да се избегне преждевременното стареене.

Диетологът подчерта, че преработените храни, които съдържат най-малко пет добавки - оцветители, ароматизатори, консерванти, сгъстители и други подобни съставки, следва да бъдат избягвани, ако човек иска да запази младоликия си вид. Тази категория храни включва продукти като колбаси, бургери, сладкиши, млечни десерти, газирани напитки.

Учените смятат, че с небалансираната диета броят на теломерите, отговорни за стареенето, намаляват. Според друга теория, стареенето на кожата и тялото настъпва поради увеличаване на броя на свободните радикали в клетките. Те се образуват включително по време на термичната обработка на изброените по-горе продукти.

Прунцева препоръча включването на хляб, зърнени храни и макаронени изделия от твърда пшеница в диетата, както и консумирането на около 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

Също толкова важно е да се следи количеството и качеството на протеина, съдържащ се в хранителните продукти. Месото в бургерите, суровата пушена наденица или колбасите съдържат не толкова белтъчини, колкото мазнини и различни подобрители на вкуса, така че тези продукти няма да компенсират липсата на протеин в организма на човек, за разлика от рибата, птичето месо, изварата или яйцата, добави лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай