Разкриват нови тайни на Даяна

Принцесата е участвала в създаването на сватбения си тоалет

Разкриват нови тайни на Даяна | StandartNews.com

Сватбеният тоалет на Даяна, украсен с перли, пайети и винтидж дантела, е в центъра на изложба в Лондон, която отваря врати в двореца Кенсингтън, където живееше покойната принцеса. Той е изложен по начин, който да позволи да се покаже 7,62-метровият му шлейф, най-дългият, използван някога за кралска сватба.

Когато бъдещата принцеса ги потърсила, дизайнерите Елизабет и Дейвид Еманюел, които тепърва започват да стават известни, веднага разбрали, че "това е един от онези странни моменти, в които разбираш, че животът ти занапред вече няма да е същият", казват те във видео, показано в изложбата.

Шлейфът на Даяна се намачква, когато тя слиза от каляската пред катедралата "Сейнт Пол" през 1981-а. За щастие стилистите са наблизо и го оправят веднага.

"Това е доказателство, че всичко може да се предвиди, но на сватбата на Даяна все ще се случи нещо", каза кураторът на изложбата Матю Стори, който си спомня, че "роклята беше много голяма за толкова малка каляска".

Изложбата показва еволюцията в стила на Даяна - от момичешките ѝ залитания до елегантните и носещи послания дрехи. Лейди Ди дава много свобода на дизайнерите на сватбената си рокля, но архивни документи показват, че и тя е участвала в създаването на модела. Във видео дизайнерът Дейвид Сасон, който е много близък с Даяна, разказва, че тя била "много срамежлива" при първата им среща, но впоследствие участва активно "в избора на това, което иска".

"Тя разбираше, че обществеността очаква да види облеклата ѝ", казва британският дизайнер и добавя, че принцесата "обичала да нарушава правилата", като често не носела ръкавици или шапки в нарушение на кралския протокол.

Някои от нейните дрехи, включително и сватбената рокля, са предоставени за изложбата от синовете ѝ - принцовете Уилям и Хари, които наскоро заговориха открито за страданието по загубата ѝ. На 1 юли тази година Даяна би навършила 60 години.

Изложбата представя и дългогодишната работа на дизайнера Норман Хартнел за кралицата майка и за британската кралица Елизабет Втора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай