Тайните на манастира във "Фермата" 7

В новия сезон участниците ще вдъхнат живот на изоставения възрожденски „Свети Архангел Михаил“ в Шума

Тайните на манастира във "Фермата" 7 | StandartNews.com

Фото bTV

В продължение на няколко месеца състезателите във „Фермата“ 7 ще направят всичко по силите си, за да вдъхнат живот на изоставения възрожденски манастир „Свети Архангел Михаил“ в село Шума и заедно да съградят работещо стопанство, което да изхранва монасите. Предстоящата надпревара не само ще подложи на тежки изпитания претендентите, но и ще докаже, че има битки, в които личният комфорт отстъпва в името на по-голяма и смислена кауза.

Шумският манастир не е сред най-известните в района на Годеч, но историята му е любопитна. Намира в землището на село Шума, скътан в подножието на планината Чепън, в непосредствена близост до село Лопушна и затова честно е наричан и Лопушански.

„Сведенията за времето на възникване на Шумския манастир са изключително оскъдни, а историята му е обвита в легенди“ – сподели за LadyZone.bg Методи Тодоров, ПР на община Годеч.

Около 1860 г. хората от махала Рекето изкарвали на паша животните си в района, където днес се намира светата обител. Един ден местно момче, минавайки оттам със стадото си, изпада в особено състояние и започва да вика: “Елате, хора.Тук има свято място, елате да открием манастира.”

Състоянието на момчето се влошава и родителите му го завеждат при знатен турчин. Той заявил, че ще изпрати хора да разчистят местността и ако намерят останки от стар храм, ще даде пари за възстановяването на манастира. Ако няма останки, момчето ще му слугува 20 лета без пари.

В крайна сметка, при разчистването се откриват основите на голяма църква, върху чиито основи е построен днешният храм. Строежът на храма продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански.

Друга легенда гласи, че преди 200-300 години село Шума се местило на различни места. Първоначално било в местността Болина падина, а след това в местността Старо село.

Тогава се появила чума и хората започнали да измират. Преданията гласят, че онези, които слизали да пият вода от манастирския извор, останали живи и напуснали старото поселище, което днес се казва Болина падина – от болест.

През 1978 г. Шумският манастир „Св. архангел Михаил“ е обявен за паметник на културата с художествено значение на местно ниво.

"До църквата има жизнен дъб на повече от 400 години. Вътрешността на църквата е изписана с характерната за XVI – XVII в. живопис. Изобразени са Христос, Страшният съд, светците конници Георги и Димитър и патрона на църквата", завършва разказа си Методи Тодоров, ПР на община Годеч.

Дългоочакваният седми сезон на „Фермата“ започва на 11 септември по bTV с благородна мисия, която ще докосне дълбоко зрителите и ще им припомни непреходните български ценности, традиции и духовност. След шест успешни издания най-позитивното телевизионно риалити се завръща под мотото „Време за пробуждане“ и поставя на участниците най-значимата им и възвишена кауза до този момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай