Светла Иванова гони вируса с тибетски купи

Певицата сваля стреса със специална медитация

Светла Иванова гони вируса с тибетски купи | StandartNews.com

Светът е под карантина, свободното пътуване между градове и държави е мираж, а животът ни е в режим на изчакване. Докато всичко се завърне на традиционните си места, трябва да се противопоставим на напрежението, твърдят психолозите. Междувременно певицата писателка Светла Иванова създаде естествен антидепресант в домашни условия -  медитация, която за 30 минути  рестартира сетивата и кара хората да се почувстват по-добре. Посланието на поп звездата, авторка на книги и йога инструктор е недвусмислено - социалната изолация и негативният информационен поток, пълен със статистика за заразени, вдигат нивата на стреса и свалят драстично имунитета.  Анти-вирус медитацията на Светла е заснета според кризисните мерки за битка с разпространението на заразата - в уюта на собствената ѝ дневна. Изпълнителката на „Любов и кафе“ показва,  че винаги можем да се погрижим за себе си с малко воля, тишина и удобна повърхност, върху която да се разположим. В анти-стрес медитацията освен нежният глас на Светла като навигатор по пътя навътре към себе си, главен герой са и тибетските купи. Как съдът се превръща в музикален инструмент, по какъв начин се извлича звукът от него и какво е полезното му действие – отговорите на тези въпроси са на един клик разстояние в YouTube канала на Светла и в социалните ѝ мрежи. Ето и малко предистория за купите като енергийно лекарство.

Вибрациите стигат до всяка клетка

„Когато се ударят по повърхносттта с чукче, наречено „пуджа“ или чрез лек натиск и завъртане по външната страна на ръба, изкараме звука и вибрациите им като спирала на горе, те се разпространяват във въздуха и достигат до всяка клетка в тялото, за да го хармонизират“, обяснява Светла. Звуците се свързват с водата в тялото ни и я преструктурират и пречистват. Наричаме купите "енергийно лекарство", защото поощряват оздравяването от стресови разстройства, болка, депресия и повечето форми на дискомфорт. „Всеки опитен йога инструктор може да извлече максимална лечебна ползва за групата си с 3, 7 или повече купи, като те са абсолютно безвредни и за домашно ползване. Вкъщи всеки може да се упражни само върху една. Съществува и тип масаж, при който с помощта на по-плоска купа се минава през тялото и вибрациите се усещат по-дълбоко.  Пеещите съдове като камбани са с различни големина и звук, съответстващ на нотите. Те са изработени  от няколко различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато. Използвани са в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели, а днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики. Тяхната сила е в това - да създадат с вибрациите си перфектно състояние за дълбока медитация и да докоснат всяка клетка в тялото. Освен като средство за по-лесна медитация, те се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства“, коментира Светла.

За музиката с любов

Връзката на Светла с музиката продължава да е все така силна. Ритъмът й често определя дори и този на йога практиките й. „ Харесва ми да поддържам ритъм само с хора, които са ми приятни и с които сме от една кръвна група – като тези, които идват на практиките ми от вече 8 години. Инструкторът привлича хора, подобни на него в  усещанията за живота. Обичам да работя с личности, с които имаме идентични възгледи. От музикалните среди това са композиторът Момчил Колев и поетът Александър Петров. Професионалисти и вдъхновители, които ценя не само в качеството им на талантливи автори, а и като приятели. С тях миналата година направихме третия ми албум – „По пътя“, който сега може свободно да се чуе в канала ми. Песните в него са точно за  времето, в което живеем – мантри и разработка на български народни песни, вливащи красота, релакс и хармония в живота ни“, разказва Светла.

Упражнения през пандемията

Сега Светла е разделена от децата във вокалната си група „Светлина“, с които иначе е неразделна. Работата й с тях е много зареждаща и продуктивна. Също така й липсва живата връзка по време на йога практиките с ученици и студенти от Консерваторията. „За моя радост имам достатъчно време да пиша. Завършвам третата ми вълшебна книжка с художничката Мила Попнеделева-Генова. Дори сме я дали за предпечат. Тя отново е интерактивна и този път освен приказните релаксации с песнички за отпускане към тях, ще има рисунки за оцветяване – а това е детска медитация, изработване на оригами и йога упражнения. Остава да запишем песничките към нея с децата от вокалната група.  Освен малки изпълнители с голям потенциал, отглеждаме и автори. В това приключение сме заедно с Константин Кучев, който свири на почти всичко, до което се докосне. Заедно с него създадохме и проекта „Тананикаща йога“, както и два албума с детски „Вълшебни песнички“ към книгите ми. Вече половин година сбъдваме и тази мечта – да творим заедно  с децата от вокалната ни група“, категорична е Светла. За да бъде полезна на децата и родителите, тя  започна четене на написаните релаксации във вид на приказки през социалните мрежи. Всеки ден споделя  по една приказка заедно с дъщеря си Стела, която написа първата си самостоятелна книжка „Животът на едно необикновено прасенце“ още преди да влезе в първи клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай