Спящите Байдън и Чарлз: Най-забавните политически гафове на 2021

Вижте кои са!

Спящите Байдън и Чарлз: Най-забавните политически гафове на 2021 | StandartNews.com

БНР ни напомня кои са най-забавните политически гафове на 2021-а. Американският президент Джо Байдън стана обект на подигравки след като беше заснет видимо уморен да затваря очи за около 30 секунди на климатичната конференция на ООН в шотландския град Глазгоу през ноември, докато активист държеше реч на сцената, в която говори как тя е една от най-важните срещи в историята.

Подобен неловък момент сполетя и принц Чарлз малко по-късно същия месец по време на време на церемонията, с която Барбадос стана република и официално спря да признава британската кралица Елизабет II за държавен глава. 

Принц Чарлз беше заснет да затваря очи и да накланя глава, преди да се стресне и да започне да прелиства програмата на събитието, която беше в ръцете му. Отново на британска вълна и отново през изглежда злощастния ноември премиерът Борис Джонсън предизвика присмех заради своя неадекватна реч пред Конфедерацията на британската индустрия. В нея той дълго говори за анимационния герой Прасето Пепа, използвайки го като пример за успешен бизнес, разказвайки подробно как е посетил със съпругата си и сина си увеселителния парк Peppa Pig World:

„Вчера посетих, както всички трябва да направят, Peppa Pig World. Колко от вас са били там? Недостатъчно. Много ми хареса там и е мой тип място. Истинският урок от посещението ми там беше за силата на британската находчивост. Кой би повярвал, че прасе, приличащо на сешоар, в стил Пикасо, отхвърлено от Би Би Си, ще се изнася в 180 страни и ще има увеселителни паркове за него в САЩ и Китай?”

Наложи се Борис Джонсън да прекъсне речта си за около половин минута, сипейки извинения, докато се рови в записките си. Той освен това направи сравнение на електрическите автомобили с тези, които са на гориво, като си послужи със звукова илюстрация. След това по повод на плана му от 10 точки за подкрепа на бизнеса да се превърне в „зелен“ в бъдеще той се сравни с Моисей.

„Преди година слязох от Синай и предадох на длъжностните ми лица новите 10 Божи заповеди.“

Британският премиер освен това, нетипично за консерватор, си послужи с цитат на Ленин:

„Някога Ленин е казал, че комунистическата революция е съветска власт плюс електрификация на цялата страна. Е, колебая се да цитирам Ленин пред Конфедерацията на британската индустрия, но задаващата се индустриална революция е зелена енергия плюс електрификация на цялата страна.“

Може би най-яркият дипломатически гаф на годината обаче беше т.нар. дивангейт, когато при посещението си в Турция през април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на разговори с президента на югоизточната ни съседка. Тя беше придружавана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който заедно с турския президент Реджеп Ердоган заеха единствените два стола, а обърканата Урсула фон дер Лайен остана права, преди да бъде настанена на близкия диван. Нейното възклицание „Ъм?” стана пословично.

А че гафовете могат да струват скъпо, разбра Армин Лашет, който беше кандидат за канцлер на Германия от Християндемократическия съюз. Партията му остана втора на парламентарните избори и той подаде оставка като партиен водач и като премиер на най-населената германска провинция – Северен Рейн-Вестфалия.

Загубата му се отдава отчасти и на факта, че по време на посещение през юли в град Ерфщад, засегнат от най-пагубните наводнения от десетилетия в страната с над 100 загинали, той беше заснет да се смее на заден план, докато президентът Фран-Валтер Щайнмайер даваше изявление по повод трагедията.

А в съседна Белгия през май фермер, неумишлено, измести границата с Франция, като премести с два метра камък от пътя на трактора си в грешната посока. Кметът на белгийското гранично селище Еркелин – Давид Лаво, коментира случая с усмивка:

„Той е направил Белгия по-голяма, а Франция по-малка, което не е добра идея. Щастлив съм, че моята общност се разрасна, но кметът на отсрещното френско градче не е съгласен.”

В Естония пък в края на август парламентът на първо гласуване отхвърли единствения кандидат за нов държавен глава – Алар Карис. Той получи необходимия брой гласове на втория тур. Това напомня на случай от миналата година в Индонезия, когато кандидат за кмет в град Макасар загуби от квадратчето „Не подкрепям никого”. Но и тази година имаше куриоз в Индонезия, примесен с ирония – борец против корупцията там беше арестуван за... корупция. Но да се върнем обратно в Северна Европа, където имаше и друг подобен на Алар Карис случай. В Швеция социалдемократът Магдалена Андершон беше избрана на два пъти в рамките на по-малко от 7 дни на министърпредседателския пост. Часове след като получи подкрепата на депутатите първия път тя подаде оставка, след като по-малкият коалиционен партньор се оттегли. Скандал имаше и в съседна Финландия, където премиерът Сана Марин се извинява, че е посетила нощен клуб часове след като е влязла в контакт със заразен с Covid-19. Дори съмнения за неспазване на ограничителните мерки от политиците, които ги налагат, предизвиква остра реакция. Такъв случай имаше във Великобритания по повод информация за коледно парти на Даунинг Стрийт на 18 декември миналата година, когато беше най-тежкият локдаун на Острова. Наложи се премиерът Борис Джонсън да се извинява в Камарата на общините.

"Извинявам се безрезервно за причиненото от видеото оскърбление из цялата страна и се извинявам за впечатлението, което оставя у хората. Повтарям обаче, че аз бях постоянно уверяван, откакто се появиха тези обвинения, че не е имало парти и не са нарушавани Covid правила."

Трябваше да се извинява тази година и Би Би Си, защото след кончината на съпруга на кралица Елизабет II – принц Филип, общественото радио и телевизия са посветили на темата толкова много ефирно време, че компанията получи над 100 хиляди оплаквания. Сред коментарите бяха, че стратегията наподобява страните от Източна Европа отпреди 40 години и че Би Би Си изглежда и звучи като пропаганден канал.

В Китай от тази година на знаменитостите е забранено да парадират с богатството си в социалните мрежи, тъй като вместо това трябва да рекламират социалистическите ценности. А окръг Фунинг забрани празненствата за рождени дни по същата причина и направи незаконни подаръците на стойност над 200 юана или 31 американски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай