Смъртно наказание за селфи

Близостта на плажа до летището може да е фатална

Смъртно наказание за селфи | StandartNews.com

Туристите в Тайланд да внимават къде се снимат

Туристите любители на оригинални селфита, но застрашаващи безопасността на полетите, заставили властите на остров Пукет в Тайланд да прибегнат до крайни мерки. Който се фотографира на фона на кацащ самолет, го чака жестоко наказание – дори и смърт, съобщава Газета.ру.

Международното летище на острова разширява зоните, в които е забранено снимането, чак до намиращия се наблизо плаж. Вместо да се печат на слънце, често почиващите се фотографират на фона на приземяващия се наблизо самолет, като така отвличат вниманието на пилота. Хората обикновено позират с разперени ръце на фона на плажа и океана, а над главите им прелитат лайнери. Ръководството на летището заявява, че тази близост може да стане фатална, а поведението на любителите на селфи класифицира като „вмешателство в организацията на въздушното движение“. Така на плажа ще се появи зона от 9 км, забранена за правене на снимки. Целта на забраната е да не се отвлича вниманието на пилотите, а отделна опасност представляват и нощните снимки – светлината от камерата може да освети кабината на самолета, което да се окаже фатално.

Тези, които не спазват правилата, могат да се окажат за дълго в затвора – от 5 години до живот, в зависимост от прегрешението. А в отделни случаи дори и смъртно наказание.

Медиите обаче са скептични – новият закон едва ли ще повлияе на туристите да си правят снимки за спомен, което ще принуди властите да патрулират денонощно в потенциално опасните зони. На острова най-често почиват туристи от Русия и Китай – през изминалата година Пукет е посетен от около 2.29 млн. китайци и около 670 хил. туристи от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай