Ще погребват ли Ленин?

Църквата: Ленин не принадлежи на Червения площад заради “червения терор” и репресиите

Ще погребват ли Ленин? | StandartNews.com

Православната църква на Русия смята за необходимо да се подходи с повишено внимание към погребението на тялото на Владимир Илич Ленин, заяви ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион в телевизионния канал Русия 24.

Според духовника тази стъпка може да се предприеме, когато не предизвиква опозиция в обществото.

Той отбеляза, че Ленин не принадлежи на Червения площад заради “червения терор” и репресиите, започнали по негово време, но припомни, че за някого тялото му е светиня.

“Ако тялото на Ленин сега бъде изнесено от мавзолея, това ще бъде посегателство върху вярата на онези хора, за които остава светиня“, обясни представителят на църквата, цитиран от БГНЕС.

Затова Иларион призова да се действа внимателно по този въпрос, за да не предизвиква конфронтация в обществото. А погребението на Ленин трябва да стане след известно време, убеден е духовникът.

Митрополитът смята, че след погребението мавзолеят трябва да бъде запазен като паметник и използван като музей на масовите репресии.

На 12 септември уебсайтът на Съюза на архитектите на Русия обяви началото на приемане на заявления за конкурса за най-добра концепция за „повторно използване“ на мавзолея на Владимир Илич Ленин на Червения площад.

По-специално беше предложено сградата да стане филиал на Архитектурния музей на Алексей Щусев - автор на проекта за мавзолей. Новината за конкурса предизвика широк обществен отзвук.

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов нарече събитието цинична провокация и престъпление, а ръководителят на партията Комунисти от Русия Максим Сурайкин обвини Съюза на архитектите в екстремизъм.

По-късно на уебсайта се появи апел от ръководителя на Съюза на архитектите на Русия Николай Шумаков, в който беше отбелязано, че обявеният конкурс е просто опит за обсъждане на възможни варианти за използване на мемориалното пространство.

Той също така подчерта, че Съюзът на архитектите на Русия не повдига въпроса за погребението на Ленин, а още по-малко подкрепя разрушаването на Мавзолея. По-късно организацията отмени обявения конкурс за най-добра концепция за по-нататъшно използване на Мавзолея на Ленин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай