Седмина и котка делят милионите на Лагерфелд

Великият дизайнер притежаваше модни брандове, разкошни имоти и книжарници

Седмина и котка делят милионите на Лагерфелд | StandartNews.com

300 милиона евро е състоянието на Карл Лагерфелд – в пари, имоти и акции - което трябва да бъде поделено между няколко от най-близките хора край покойния Кайзер на модата. Световноизвестният дизайнер, който почина през февруари на 2019-а на 85 – а може би и на повече – всяка година печели милиони  от работата си за „Шанел“, „Фенди“ и собствения си бранд. Инвестиициите му са още в разкошни вили и мащабни книжарници. Френският всекидневник „Le Parisien“ посочи 7 възможните кандидати за място в завещанието на германеца, който остава в историята като един от най-великите естети на Франция.

Начело на списъка е Себастиен Жондо – бодигард, модел и модист за марката Karl Lagerfeld. Запознават се, когато момчето е на 15 и през ваканциите заработва в един от най-лъскавите парижки салони, в които продават антикварни мебели от XVIII век. Художественият директор на „Шанел“ често се отбива там. Започва да покровителства тийнейджъра, след като той с още няколко момчета пренася мебелите на дизайнера от едно жилище в друго.

Освен по изкуство, Себастиен се увлича и по бокса. Когато навършва 22 и напуска армията, Лагерфелд му предлага мястото на охранител. Жондо се грижи за безопасността и спокойствието на Карл от 1997-а до 2019-а.  През това време израства до личен асистент и секретар на фешън корифея, като освен всичко друго, редовно участва в снимките за рекламните му кампании. Преди няколко години маестрото му предлага да помисли за собствена серия от облекла и му помага да събере свой екип за новото си амплоа.  „Всеки ден между 5 и 6 след обед ме връхлитат пристъпи на безпокойство. Точно по това време излизахме с Лагерфелд из Париж. Още не мога да повярвам, че го няма. На всеки два часа получавах от него точни указания за това какво трябва да свърша. Беше доста изморително и тежко да работиш с Карл, но ми беше като баща – единственото семейство, което имах“, споделя Жондо. Когато разбира, че Лагерфелд е болен от рак, припада в скута на приятелката си. „Той беше необикновен. Но това не му пречеше да разплаче всеки, който не се справяше със задълженията си. Самият аз нямах никакво време за близките си – бях непрекъснато под надзора на Карл. Откакто си отиде, се занимавам с всичко, свързано с наследството му. Ще направя всичко възможно, за да остана в модата така, както той би одобрил“, твърди Себастиен. Именно той е с Лагерфелд в Американската болница и държи ръката му, докато душата на Карл отлита от тялото му. През миналия юни Жондо представи пролетно-лятната мъжка колекция на Karl Lagerfeld в графика на Pitti Uomo. „Себастиен винаги е бил един от най-важните хора в екипа на Карл – той носи усета за стила му. Няма кой по-добре от него да бъде автор и лице на дрехите“, категорични са експертите в жанра. 

Батист Джабикони – модел, протеже и муза на на Лагерфелд – попада в неговата орбита през 2008-а. По това време красавецът подписва договор с една от най-известните агенции за манекени в Ню Йорк и редовно е по кориците на списанията. Карл го вижда и го кани да стане лице на мъжката линия в „Шанел“. През следващите две години Батист закрива дефилетата в Париж заедно с Фрея Бех Ериксен, Лара Стоун и Аби Ли Кершоу. Именно Батист предлага на своя приятел и работодател да осинови котката Шупет. Джабикони е първият господар на дългокосместата хубавица, но през 2011-а Лагерфелд гостува  две седмици в дома му и на тръгване отвежда  и писаната, с която не се разделя до финалния си земен миг. През оставащите 8 години от живота си той се шетува, че всъщност е отвлякъл Шупет. „Той е идеален в дрехи и потресаващо красив без тях“, казва обаче Карл съвсем сериозно за Джабикони, който дълго време е и най-високоплатеният мъжки модел в света. Батист е и страхотен ди джей. „Мога да ви забавлявам с часове – без секс, наркотици и рокендрол“, твърди той. Хубавецът влиза съвсем случайно в модата, след като скаут го вижда във фитнеса.

Франсоаз Касо – бивша икономка на Лагерфелд и актуална стопанка на Шупет. Във всички медии по света, които отразиха смъртта на Карл, беше тиражирана хипотезата, че гигантското му състояние остава за Шупет. Но – за щастие – по законите в Петата република няма как животно да стане милионер. Така че не е изключено Франсоаз да получи дивидентите от цялата тази френска връзка.   

Бред Кронинг – модел на „Шанел“ и приятел на Карл е следващият в почетната класация. Американецът блести в ревютата на „Шанел“ и „Фенди“ от 2004-а насам. Карл го нарича своя муза и го обича като член на семейството – толкова е привързан към него, че дори става кръстник на сина му Хъдсън. Момченцето е само на 3, когато за първи път излиза на подиума и оттогава не е слизал от него и е дежурен в кампаниите на модните къщи, управлявани от Лагерфелд. Карл го обявява за най-ценния си талисман и го обсипва с подаръци, като най-впечатляващият от тях е грамаден апартамент в Манхатън. Сладурът със сигурност е споменат в завещанието.  

Още една дама фигурира сред предполагаемите претенденти – шефката на парижкия пи ар екип Каролин Лебар. Тя работи за германеца от 1985-а и между тях винаги е имало истински приятелство и обич. Джак Дейвис е следващият супер модел и  муза на Карл, който също има претенции за огромно парче от фешън баницата. Британецът е от модното семейство на Кайзера и неслучайно е лице на много негови кампании. Нито един от вероятните наследници не е коментирал каквото и да било по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай