Руски учени спряха Ковид с отрова от пепелянки

Техните ферменти потискали разпространението на коронавируса и му пречели да се съединява с рецепторите на клетките

Руски учени спряха Ковид с отрова от пепелянки | StandartNews.com

Руски учени са успели да защитят култура от човешки клетки от заразяване с коронавируса, използвайки ферменти от семейството на фосфолипазите, които влизат в състава на отровата на пепелянките и на много други змии. Резултатите от техните опити бяха представени в електронната библиотека bioRxiv, предава БТА.

"Доказахме, че някои форми от фосфолипазата А2, извлечени от отровата на няколко вида змии, могат да предотвратят проникването в клетките, традиционно използвани при опитите със SARS-CoV-2. Резултатите от нашите експерименти установиха, че змийските отрови, особено в техните димерни форми, могат да се използват за лекарства, атакуващи обвивката на коронавируса", пишат изследователите.

Екипът на Юрий Уткин от Института по биоорганична химия към РАН констатирал, че в обвивката на SARS-CoV-2 присъства набор от мастни молекули, подобни на онези части от клетъчната мембрана, които атакуват молекулите на фсофолипазите A2 – един от ключовите ферменти в отровата на пепелянките и много други змии.

Опитите потвърдили, че всички форми на змийската отрова в една или друга степен потискали размножаването на коронавируса в култура от клетки. Но само две разновидности на фосфолипазата, състоящи се от две звена, показвали висока ефективност. Най-успешна в това отношение се оказала отровата на пепелянката на Николски, която обитава териториите на Югозападна Русия, Украйна и Румъния. Нейните ферменти не само потискали разпространението на коронавируса, но му пречели да се съединява с рецепторите на клетките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай