Русия изпраща астронавти на Луната до 2028

Москва и Пекин подготвят собствени космически станции

Русия изпраща астронавти на Луната до 2028 | StandartNews.com

Русия иска да построи собствена космическа станция, когато международната излезе извън строя, предадоха от DailyMail. Тя е активна от 2000-а, но поради остаряването на материала ще бъде закрита до 2030-а. След това Федералната космическа агенция на Русия „Роскосмос“ ще използва за собствената си станция модулите си от международната. Представител на агенцията споделя, че целите в бъдеще са мисии до Луната и Марс. Станцията също така ще се използва и като „бензиностанция“ за ракети. Русия е готова да си партнира и с други държави за проекта. Страната иска да изпрати свои астронавти на Луната до 2028-а.

Междувременно Джоу Джанпинг, главният дизайнер на китайската пилотирана космическа програма, заяви, че първият модул за китайската станция ще бъде изпратен в орбита през 2021-а, пишат от SpaceNews, цитирани от Dir. За изграждането й, което трябва да приключи през 2023-а, са предвидени 11 полета. Те ще включват изстрелването на ядрото и два експериментални модула, както и четири пилотирани и четири товарни космически кораби. Изстрелването на основния модул „Tianhe“ с ракетата „Long March 5B“ ще се състои в началото на следващата година, след което ще последват една пилотирана и една товарна мисия.

Тримодулната космическа станция ще има общо тегло от 66 метрични тона. Тя ще може да приеме трима астронавти, които ще се сменят на всеки 6 месеца. Дизайнерите са я създали с идеята, че след 2023-а станцията може да се сдобие с още 3 нови модула. След завършване на основната конфигурация на станцията ще бъде монтиран и орбитален космически телескоп с диаметър 2 метра. Станцията ще остане в орбита на разстояние между 340-450 километра над земната повърхност и за най-малко 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай