Ромска красавица рекламно лице в Холандия

Холандска гимназия организира изпращане с почести на ромска девойка с пазарджишки корени

Ромска красавица рекламно лице в Холандия | StandartNews.com

Холандска гимназия организира изпращане с почести на ромска девойка с пазарджишки корени, завършила средното си образование с отличие. Милата церемония е приятелски подарък за 16-годишната Александрина, която по десетобалната система е с успех 9. Тя е избрана да бъде рекламно лице на учебното заведение - нейна снимка заедно с класната й ръководителка, е поставена на билбордове, както и на сайта на средното училище.

В гимназията посрещат Александрина в шатра на открито (вероятно заради строгите противоепидемични мерки), украсена с балони, пъстри хартиени цветя, звучи весела музика. Девойката преминава символично по червен килим, посрещат я учители, канят я да седне на маса и да подпише документи, после й връчват дипломата за средно образование. Класната й разговаря с нея, пожелава й успехи, после топло я прегръща. Паметните мигове са запечатани в клипове, разпространени от бащата на момичето - Янко Янков. Преди церемонията пък Александрина е изпратена с почести и от дома си към училище.

Амбициозната ромка е наследила полезната доза упорство от родителите си и най-вече от баща си, който много се гордее с циганския си произход. Тръгнал от гетото на Пазарджик, той преминава през изпитанията на незаконно пребиваващ в Холандия, без да знае езика, но с труд успява да се наложи в чуждата страна. Днес вече има своя законна фирма и цялото му семейство е с нидерландско гражданство. Още като дете осъзнал ролята на образованието, разказва, че е печелил математически олимпиади. Сега мечтата му е да види двете си дъщери и сина си високообразовани и успели в живота. А те правят всичко по силите си, за да го дарят с това щастие.

Мечтата на Александрина е да стане детска лекарка. През август ще кандидатства в медицински университет. Отсега е категорична, че когато някой ден има свои деца, най-много ще държи да са добре образовани. Подчертава, че знанието отваря пред човека всички врати. Освен това мечтае някой ден децата <210> да се върнат в родината на дядо си, където обаче да не се почувстват пренебрегнати заради етноса си.

Красивата пазарджиклийка разказва, че именно това <210> е дало шанса да изпъкне в нидерланското училище. В него учат деца от различни етноси и раси, но на всички се дава равен старт и се обръща достатъчно внимание.

Системата прави всичко възможно, за да им даде професия или поне занаят. На когото не му върви учението, първо се опитват да му помогнат с допълнителни уроци, а ако не стане, търсят таланта му и според това го изпращат да стажува в някоя фирма. Ако му се удава да е дърводелец - в дърводелски цех, ако го влече фризьорството - в салон за красота. Така още с приключване на средното си образование всеки получава шанса да се труди и да изкарва добра заплата. Сериозен стимул обаче е и фактът, че там без диплома единствено можеш да станеш черноработник.

Съветът на Александрина към ромските деца в България е да учат колкото може повече - от това зависи не само тяхното бъдеще, но и на децата им. Според нея обаче проблемът с нежеланието им да се образоват е не толкова в семействата, колкото в цялата система. В Холандия осигуряват присъствието на децата в клас, ако се наложи, и с принуда.

Янко разказва как преди години заради смърт на близък се прибрали в Пазарджик. Съпругата му и двете им дъщери решили да поостанат, а таткото се върнал в Нидерландия. След 2 седмици получил писмо, че ако до три дни децата не се явят в училище, го застрашава 8000 евро глоба.

"Да видиш тогава как за 24 часа ги придвижих от Пазарджик до Холандия! Иначе си плащам като поп, но и това не решава въпроса. После идват социалните, идват от "Закрила на детето" и ми държат сметка защо не пращам децата на училище. Търсят проблема в мен и майка им, не в самите деца", разказва Янко.

За неговите две дъщери и сина му Нидерландия е като родина. Възпитани са да спазват правилата и да са дисциплинирани. Едва на 16 години Александрина вече е завършила гимназия, защото системата обхваща малчуганите още от 4-годишна възраст. Преди това семействата им само получават уведомителни писма, че децата задължително трябва да тръгнат на училище, както и в кое учебно заведение са записани. Това се прави служебно, от общината, родителите нямат ангажимент да търсят места.

Янко обаче е убеден, че дъщеря му нямаше да е толкова успешна, ако е трябвало да учи в България, защото въпреки усилията за интеграция училищата още се делят на ромски и български. Докато това не се промени, ромчетата нямат големи шансове да успеят в образованието, сигурен е пазарджиклията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай