Мари от „Роксет" писала музика почти сляпа

Мари Фредриксон и Пер Гесле притежават някои от най-престижните награди на своето време

Мари от „Роксет" писала музика почти сляпа | StandartNews.com

Шведският дует „Роксет“ безупречно съчетаваше в музиката си елементи на поп и рок. Групата се формира през 1986-а от Мари Фредриксон (вокал и клавишни) и Пер Гесле (вокал и китари). Музикантите пробиват с втория си албум от 1988-а „Look Sharp!“. „Роксет“ има 19 песни в британската класация „Топ 40“ и седем номер едно хита в американската „Hot 100“.

Мари и Пер се познават от 70-те години на миналия век. Преди да формират супердуета, те вече са изявени музиканти в Швеция. Гесле постига значителни успехи с групата си „Gyllene Tider“. Бендът има три номер едно албума. Соловият дебют на Фредриксон от 1984-а „Het vind“ също покорява местните класации. По това време музикантите работят за един и същи лейбъл - „Capitol Records“. Продуцентът Ролф Нигрен предлага идеята за формирането на дуета, което води до записа на първия им общ сингъл „Neverending Love“. Парчето излиза през лятото на 1986-а и става местен хит – продава 50 хиляди бройки и пробива в шведската класация „Топ 10“. След успеха си музикантите се залавят за работа по дебютния си албум „Pearls of Passion“, който излиза през октомври на същата година.

Дуетът се прочува със сингъла „The Look“. Песента завладява американското радио и им помага да пробият в САЩ. Парчето стига до шефовете на „Touchstone Pictures“, които предлагат на „Роксет“ да запишат песен за следващия филм на студиото - „Хубава жена“. Така се ражда мегахита от саундтрака на лентата „It Must Have Been Love“. През 1990-а парчето покорява класациите на „Billboard“ и се представя добре в още 20 държави. Успехът циментира мястото на групата сред музикалния елит и поставя началото на звездната им кариера.

Дуетът е носител на много международни титли. През годините музикантите са печелили награди за най-добър шведски албум, най-добра шведска група, най-добра поп/рок група, най-популярна международна група и други. През 2000-а и 2003-а „Роксет“ става най-касовата скандинавска група. Самата Мари е носителка на награда за най-добра поп/рок певица, а през 1993-а бе провъзгласена за изпълнител на годината. Името на групата идва от песента „Роксет“ на англичаните „Dr. Feelgood“.

През 2002-а Мари Фредриксон е диагностицирана с тумор на мозъка. Певицата претърпява операция за премахването му, след което се подлага на продължителна химиотерапия. Мари губи зрението в едното си око вследствие на тумора, слухът й намалява и подвижността й се ограничава. Тя също така загубва способността си да чете и да пише, и губи говора си за известно време. Въпреки всичко Фредриксон започва отново да пише музика и дори издава нов солов албум, както и няколко записа с „Роксет“. През 2016-а лекарите я съветват да прекрати всички изяви, заради влошаващото й се здраве. Така тя официално слиза от музикалната сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай