Робот помага в борбата с коронавируса

Самостоятелен робот пръска дезинфектант и мери температура

Робот помага в борбата с коронавируса | StandartNews.com

Робот се включи в битката срещу коронавируса. Той посреща посетителите на най-големия мобилен оператор в Република Корея. Роботът се движи сам, има камери и ЛЕД екран, поздравява гостите. Мери температура, пръска с дезинфектант и почиства пода, съобщи Ройтерс.

Предупреждава посетителите с думите: „Моля, спазвайте социална дистанция“, учтиво, но с твърд тон.

В корпоративните среди в страната отдавна използват роботи, включително при почистване и в производството, но технологията сега дава тласък в посока на стремежа от все повече компании да намалят прекия човешки контакт в разгара на пандемията от коронавируса.

Роботът, разработен съвместно от Ес Кей телеком и Омрон Електроникс Корея, обменя данни със сървъра си в реално време благодарение на 5 Джи (5G) технологията на телекома, съобщи БТА.

Роботът дава сигнал за тревога, ако засече телесна температура над 37,5 градуса по Целзий. Използва изкуствен интелект, за да определи дали има струпване на хора на едно място и да им напомни да се разпръснат. Освен това напомня на тези, които са без маска да си сложат такава.

„Роботът помага да се сведе до минимум контакта между хората и да се намали времето, което е необходимо измерването на температурата на всеки посетител“, казва един от разработчиците на робота.

"Въоръжен" с ултравиолетови лампи и два дезинфектанта, роботът може да дезинфекцира 99 на сто от площ от 33 квадратни метра за десет минути, обясняват от телекома.

Роботът е създаден така, че да скрива лицата на хората, за да се защити поверителността им.

В Република Корея и по-малките и средни предприятия прибягват до роботи в условията на пандемията.

В кафене в гр.Даеджон робот взема поръчките на клиентите, може да прави 60 вида топли и студени напитки и ги сервира. В най-голямата верига киносалони в страната, посетителите могат да купят билете, пуканки и ваучери за паркиране от роботи, които също им помагат да открият местата си или да стигнат до тоалетните.
Миналия месец собственикът на най-използваното приложение за доставка на храна в страната започна пилотен проект за самостоятелно придвижване на робот за доставки в жилищни и офис сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай