Рита Уилсън търси корените си в България

Съпругата на Том Ханкс, която вече има гръцки паспорт, изисква от чиновници в БГ кметство да подпишат декларации за поверителност

Рита Уилсън търси корените си в България | StandartNews.com

Първата двойка на Атина Кириакос и Марева Мицотакис вече се хвалят, че са близки приятели с новите граждани на Гърция - Том Ханкс и Рита Уилсън, научихме тези дни от вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Премиерът на съседите - чиято хазна пълним години наред, а сега ни изкарват опасно заразни - веднага пусна в профила си в Инстаграм снимка с великия кинаджия и жена му. Интересно е дали Мицотакис е разбрал, че чаровната Рита има и български корени. Както се знае, византийците често забравят, че с тях от векове имаме обща история, въпреки че не си приличаме чак толкова много – поредното доказателство за това е, че миналата седмица ние взехме от ЕС 29 милиарда евро, а те отново се облажиха с много повече – този път със 70 милиарда. „Стандарт“ ви припомня фрагменти от фамилната история на Рита Уилсън.

Маргарита Ибрахимова, родена в Лос Анджелис, щата Калифорния, на 26 октомври 1956 година, е дъщеря на Хасан Халилов Ибрахимов. Той е българо-мохамеданин от Брещене – през 1920-а най-западното разположено българоезично мюсюлманско село в Ксантийско. Семейството му се мести в Смолянско, а след Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти от село Сотире в Албания. Хасан става американски гражданин през 1960-а и приема православието, сменяйки името си на Алън Уилсън. Фамилията му всъщност идва от улицата, на която живее - „Удроу Уилсън“.

Рита, която най-често играе в сериали, през 2002-а продуцира „Моята голяма луда гръцка сватба“ - най-печелившата независима продукция в историята на киното с приходи от над 200 милиона долара. Именно тогава гилдията разбира, че тя е гъркиня. А американската телевизия NBC през 2012-а пуска документалния филм „Who Do You Think You Are“ /“За кого се мислиш“/ за родословното й дърво. Тогава става ясно, че мисис Том Ханкс е посетила Смолян, за да се увери с очите си, че е и малко тукашна, но чиновниците в обищната не смеят да обелят и дума, защото подписват декларация за поверителност. От Daily mail обаче тиражират кадри от продукцията на NBC, в които Рита плаче при срещата с роднини в Смолян и село Брещене, днес Орео в Северна Гърция, намиращо се съвсем близо до пътя, свързващ Смолян с Ксанти. „Майка ми е гъркиня, а баща ми е роден в Гърция, но като дете се премества в България. Той винаги е отказвал да говори за миналото си“, споделя Рита за Алън, който умира през 2009-а. Заради всичко това тя започва да рови в американския сайт за откриване на семейни истории www.ancestry.com и намира свидетелството за брак на родителите си от 1951-а, в което пише доста неща за татко й. Влизайки в къщата на родителя си в Орео, Рита се мъчи да асимилира факта, че той е прекарал първите си години сред закачените тютюн, лук и чесън. „Това е умопомрачително, не мога да повярвам, че се озовах тук!“, мълви Рита, която дори не е подозирала, че все още има живи роднини в някогашното Брещене. Но никой от тях не може да си спомни защо дядо й Халил отвежда близките си в Смолян. Дори 96-годишният полубрат на баща й - Ферхад. Тук на помощ идва д-р Ваня Стоянова. От документите на холивудската съпруга историчката разбира, че Хасан и петте му братя и сестри живеят в България между 1927 и 1934-а. През 1941-а той дори е призован в българската армия. „Никога не съм знаела“, казва Рита пред NBC. Но това далеч не е всичко. Д-р Стоянова показва на Рита бумаги, според които Хасан е освободен от военна служба и е осъден на 3 години и 8 месеца затвор за кражба. „Защо баща ми е бил строго охраняван, какво е направил?“, пита Уилсън, а д-р Стоянова й обяснява, че Хасан е откраднал 28 пластмасови бутилки и 5 лева – дребен инцидент, но с присъда за назидание. Рита стига и до Пловдив, където Хасан се озовава след освобождаването му от затвора. Професор Меглена Златкова пък й слага рамо в разследването в Града под тепетата. Там Рита изпада в пореден шок - Хасан е имал първа съпруга, Алис Агоп Маркарян, с която подписва на 26 октомври 1945-а. На 26 декември 1945-а арменката ражда дете - Емил Хасанов Ибрахимов. Всъщност това е и голямата трагедия в живота на Хасан, за която той не иска да си спомня в Америка – оказва се, че Алис и Емил умират един след друг само за няколко месеца. Две кармични съвпадения бележат връзката между първото и второто семейство на Хасан – Рита е родена на 26 октомври, а нейният син се появява на бял свят на 26 декември.

Рита Уилсън пристига и в София, за да се срещне с д-р Даниела Колева. И за да разкрие, че баща й е бил и в трудовия лагер „Куциян“, защото е „живял див начин на живот“ в разрез с комунистическите идеали и е заловен при опита си да се добере до Турция. Д-р Колева осигурява на Рита доклад от охраната, разкриващ подробности от вечно успешното бягство на Хасан от ада зад мрежите на „Куциян“. Той и други затворници се измъкват в полунощ с ясното съзнание, че ако бъдат заловени, ги очаква смърт. Така Хасан става враг на България под номер 8011 от общо 9000 – и ако се завърне, веднага ще бъде арестуван. За разлика от него, брат му Ферхад остава в „Куциян“. Чичото показва на племенницата си първото писмо от САЩ. „Дойдох в Америка на 4 май 1949 година“, пише Хасан и разказва как се е промъкнал в Турция и е намерил работа на кораб за САЩ. В Страната на неограничените възможности Хасан започва да учи английски във вечерно училище, а след това „Радио и телевизионно оборудване“, пише вестник „Отзвук“.

Както си спомняме от филма „Терминалът“, Том Ханкс използва няколко български думи, за да пресъздаде измисления език на Кракозия. А самият актьор е казвал, че за образа на Виктор Наворски, който не може да влезе в Америка и заради умопомрачителна бюрокрация и липса на човещина живее на летището, е вдъхновен от тъста си. „Рита всеки ден ме учи на това какво е любов“, споделял е Том Ханкс пред медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай