Разделиха сиамски близнаци. Уникална операция!

Тя е продължила 27 часа

Разделиха сиамски близнаци. Уникална операция! | StandartNews.com

16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница Acibadem Altunizade в Турция след успешно възстановяване от рядка и сложна операция, продължила 27 часа.

Близначките, родени през юли миналата година, бяха свързани в областта на таза и споделяха редица части от тялото, включително част от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури.

Те бяха доведени в Acibadem на 9-месечна възраст, като цялостният процес по лечението и възстановяването им отне 7 месеца и изискваше усилията на много лекари от различни медицински специалности. Близо три месеца след операцията бяха изписани като здрави момичета в две отделни тела.

Елизабет и Мери са родени на 6 юли 2020 г. в семейството на 26-годишната Каролин и 28-годишния Ричард Акуе, след нормално протекла и редовно проследявана бременност. След планираното цезарово сечение, както медицинският персонал, така и родителите са изненадани да видят, че близначките са свързани в областта на таза.

За сложната операция са мобилизирани лекари от различни специалности, включително урология, неврохирургия, пластична хирургия, интензивни грижи, радиология, сърдечносъдова хирургия, физиотерапия и рехабилитация, под наблюдението на професора по детска хирургия Бурак Тандер, професора но детска неврохирургия Мемет Йозек, професора по естетична и реконструктивна хирургия Хакан Агър, професора по детски интензивни грижи Агоп Чътак и анестезиолога доц. Серпил Усталар.

Всеки детайл от операцията е планиран с помощта на 3D модели, изработени след подробни образни и ангиографски изследвания в Центъра за биодизайн към Университета Acibadem.

Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете.

На 12 август 2021 г. в 8 часа Елизабет и Мери са поставени на операционната маса. Рискованата операция продължава 27 часа, а след успешното ѝ приключване двете момичета за първи път в живота си са поставени в различни легла в интензивното отделение на 13 август, за да се събудят за нов живот

Родителите Каролин и Ричард Акуе коментираха:

„Не можем да опишем щастието от това да видим децата си да се движат свободно в леглата си, всяка в своята собствена стая. Дължим това невероятно щастие на доверието, което ни вдъхнаха лекарите, медицинските сестри, мениджмънта и целият персонал на болницата, със своя професионализъм и топлото си отношение, което повдигаше духа ни. Не можем да опишем щастието си с думи.

Детският хирург проф. Бурак Тандер обясни: „Децата споделяха част от гръбначния стълб, пикочните пътища, ректума и някои кръвоносни съдове. Ректумът завършваше с общ анус. Мускулният комплекс, който регулира дефекацията, също беше общ и това бе едно от най-големите предизвикателства.

Едната от близначките нямаше вагина, а при другата също имаше проблеми. Нито една от тях нямаше матка или матката беше изключително недоразвита.

Храносмилателната, уринарната, гениталната система и невросъдовите структури също бяха обединени. Всички членове на екипа проучиха триизмерните модели, създадени за планирането на една безупречна операция по разделянето на момичетата.

Мери първа напусна операционната зала, последвана от Елизабет. Беше изключително емоционален момент за целия екип, когато двете се видяха една друга за първи път“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай