Пускат иновативни дрехи за глухи на пазара

Нов тип високотехнологично облекло предизвика революция с иновативното си решение в помощ на хората с нарушен слух.

Пускат иновативни дрехи за глухи на пазара | StandartNews.com
  • Нов тип високотехнологично облекло предизвика революция с иновативното си решение в помощ на хората с нарушен слух.

Дрехите за глухи са вдъхновени от близначките Хърмън и Хероуда Бърхейн, които обожават танците, но за жалост не могат да чуят нито звук от музиката. Модната фирма „КютСъркит“, базирана в Лондон, разработва специалното облекло за глухи хора, в което има 16 вградени сензора, които позволяват носещите ги да почувстват звук на цигулка по ръцете си и барабанен тътен по гърба.

„Сякаш усещам дълбочината на музиката“, казва Хърмън, която е напълно доволна от новата си  одежда, предава Ройтерс. Лондонските музикални клубове вече не са табу за двете момичета, които губят слуха си в по-младежка възраст.

„Облеклото е създадено изцяло от текстил. В него няма жици, използвани са само умни материи. . Заложихме на комбинирането на микроелектроника с много тънки, гъвкави и електропроводими материи. Миниатюрни електронни двигатели са свързани с електропроводимите материи, така че облеклото е меко и разтегливо“, разказва Франческа Розела, творчески ръководител на фирмата-производител.

За съжаление в началото дрехите за глухи ще струват твърде скъпо – над 3000 лири бройката. Макар и скъпо обаче, близначките Бърхейн горещо го препоръчват на всички, които имат проблеми със слуха, а искат да се радват на музиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай