Приказната история на Рене Лалик – защо хората го обожават?

ИСТОРИЯТА НА ЛАЛИК Е НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНА С ПАРФЮМА КАТО ТАКЪВ

Приказната история на Рене Лалик – защо хората го обожават? | StandartNews.com

Смятан от мнозина за най-иновативния дизайнер на стъкло на своето време и почти със сигурност на всички времена, René Lalique е роден през 1860. Изключителен артист, той е създателя на флаконите за много от най-изключителните и емблематични парфюми в света, а изделията и бижутата му непрекъснато се продават на аукционите Sotheby’s и Christie's.

Любопитно е, обаче, че заслугата за създаването на парфюмериините шедьоври Lalique дължим на внучката на дизайнера - Мари-Клод, която създава дебютния аромат на марката - Lalique de Lalique – възлагайки работата на „носовете“ Макс Гавари и Беатрис Пикет. Този емоционален аромат направо запалва пламъци в розово, жасминово и пудра, приглушено шепти в листата на касиса и дивата черна боровинка и най-чувствено завършва с ванилия, бял мускус и сандалово дърво....

Lalique и сега работи с най-добрите „носове“ за всяко свое творение. Невероятният Encre Noire от Nathalie Lorson, е в книгата The Perfume Bible, като един от 10-те най-добри мъжки аромата в света, задължителни да се подушат. За предпочитане, върху врата на мъж! Така оценен е и  L’Insoumis (в превод „непобедимият“) – безграничен, безвременен, вечен аромат на Fabrice Pellegrin.

Друг от бестселърите на Лалик, красивият аромат Amethyst е истински прелъстителен с уханието си на сочни боровинки, касис и дъхави малини, използвани по такъв неподражаем и великолепен начин, че могат да обърнат всеки скептик във фен на „плодово-цветистите“ парфюми. А какво да кажем за Living Lalique, творение на парфюмер añez? Изключително емоционално описан в страхотния блог The Candy Perfume Boy: ‘a multi-faceted olfactory experience that conjures up the idea of a luxurious life well-lived. I’m absolutely smitten…..“ 

Lalique е скъп, защото е скъпо да бъде произведен, казват експертите. Само калъпът за една ваза или фигура като глава на кон или котка струва между 5 и 10 000 €. А за да се създаде един майстор на Lalique са необходими от 5 до 10 години обучение.

Lalique използват само кристално стъкло за всяко свое изделие, независимо дали е ръчно духано, излято в калъп или компресирано в преса. Финишът на кристала може да е бляскав, матиран или гравиран, а понякога се използват и смесени техники. Но техниката на матираното стъкло е тази, с която Лалик са най-известни и разпознаваеми. След като изделието е формувано, то се потапя във вана от силна киселина, за да получи ефекта на „заскрежаване“ . След това внимателно се полира (на ръка) за да добие сатенен финиш. Накрая се превръща в изумително и нежно пречупващо светлината произведение на изкуството. Това е именно големият „трик“ на Lalique – че знаят кога да спрат докато премахват матирането.

Излишно е да изброяваме колко много производители са се опитвали да копират Лалик, но без успех. Имитациите са с грапавини по ръбовете или пък по заскрежената матировка остават следи от пръстите Ви. Не е така при Lalique обаче.

„Някой винаги се опитва да направи матираното стъкло по-евтино“, казват от Фабриката, „но няма нищо, сравнимо с истински Lalique“.

Когато притежавате истински Лалик, отнасяйте се с него нежно. Никога не използвайте препарати, съдържащи амоняк. Почиствайте го с разтвор от една част оцет към една част вода и не прекалявайте с търкането! То може да отмие патината. А малцина знаят, че за да патинира естествено, стълкото се нуждае от поне 75 години!

За повече информация посетете сайта на The Gourmet House -  https://gourmethouse.bg/lalique/

  • ИСТОРИЯТА НА ЛАЛИК Е НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНА С ПАРФЮМА КАТО ТАКЪВ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай