Приказката свърши за Меган, Хари си остава принц

На струната "расизъм" в САЩ лесно се "свири", казва Ирина Кънева, специалист по кризисна комуникация

Приказката свърши за Меган, Хари си остава принц | StandartNews.com
  • Поведението, демонстрирано от Маркъл, няма нищо общо с модела "Даяна"
  • На струната "расизъм" в САЩ лесно се "свири", казва Ирина Кънева, специалист по кризисна комуникация

Ако нещо в отношенията се е объркало, то трябваше да бъде казано преди 1,5 г.

Кралското семейство от години е обучавано как и кога да реагира, как да говори и как да мълчи

Големият печеливш от интервюто е Опра

 

- Как определяте интервюто на Меган и Хари при Опра - част от откровена PR-стратегия или откровена изповед, каквито са полюсните мнения?

- В пиара факторът "време" е много важен. Това интервю идва повече от година след решението и официалното съобщение на кралския двор, че двойката доброволно се отказва от титлите си. Ако е имало някакви особени причини за това, естествено идва въпросът защо не са обявени тогава, а с близо 2 години закъснение? В този смисъл, чисто професионално тук няма нито "откровена" или каквато и да е стратегия, още по-малко усетихме откровена изповед. За факти като мисли за самоубийство и расови предразсъдъци би трябвало да се говори във връзка със съответна ситуация или подходящ контекст, или да се мълчи. "Хвърлени" в публичното пространство ей така, могат да предизвикат само "буря в чаша вода", както се и случва.  

- Преекспонирана ли бе темата за расизма?

- На струната "расизъм" в САЩ лесно се "свири". Темата продължава да е чувствителна за определени социални групи и се "размахва" често. Факт е, че американското общество е чувствително на темата "расизъм" и това го показаха събитията от последните месеци в щата Минесота, както и в други щати и бунтовете на расистка основа. Вдига се шум не защо е загинал човек, а защото в случая е замесен бял полицай. Интересно е какво щеше да стане ако в инцидента бе участвал полицай афроамериканец. Наблюдаваме едно историческо обособено проявление на масовата психика, на стари групови поведенчески модели. От една страна, определени групи не искат да бъдат третирани като различни, а от друга - не пропускат възможност да се самоопределят като такива. Времената се променят, историята също. Нека не забравяме, че Америка вече имаше своя президент от афроамерикански произход. За какъв расизъм и дискриминация става дума? От друга страна, Великобритания е държавата, в която пребивават стотици представители на различни раси. Голяма част от бившето колониално население отдавна е поданик на Короната и се ползва с равни права в Кралското. В този смисъл, след като бяхме свидетели на пищна кралска сватба, булката, която сега твърди, че е била обект на расистки тормоз, бе отведена до олтара от първият по реда на наследяване и бъдещ крал на Великобритания - принц Чарлз, получи титла херцогиня и роди дете в кралското семейство. Никой не чу за расизъм и дискриминация! Въпросът е, ако е имало такива настроения в кралския двор, защо тогава се мълча, а се говори сега? Когато един факт няма своята логична предистория или трайни последствие, в повечето случаи става дума за преекспониране на тема с неясна за публиката цел.  

- Красивата приказка май свърши - дали тя бе режисирана отначало до край?

- Красивата приказка не е свършила, защото в красивите приказки принцесата се омъжва за принца и заживяват щастливо. До момента това е факт - една американска жена се омъжи за британски принц с най-пищната церемония и до ден днешен живеят заедно и щастливо. Ако за край на щастливата приказка се счита техният отказ от титли, по-скоро можем да кажем, че принцесата заедно с принца напусна красивата приказка. И тук идва важният въпрос - след като принцесата напусна приказката, принцът престава ли да бъде принц? Хари - и по кръв,  и по потекло, винаги ще е принц, защото е роден и възпитаван в монархическо семейство и като такъв е член на кралска династия. Никакъв отказ не може да промени това "де факто". "Де юре" той може да се откаже от титлата си, както и направи, но винаги ще си остане принц по произход. Същото не важи за избраницата му Меган. Ето защо в интервюто е важно какво казва Хари, но там основно говори Меган! И ако нещо между двойката и кралско семейство се е объркало и е довело до отказа от кралски титли, то трябваше да бъде казано тогава, преди година и половина. Хари се отказа от титлата и напусна семейството си, без никакви изявления.Сега да видим какъв бе силният коз в интервюто. Расизмът бе горивото, но голямата "бомба" бе в това, че расизмът е докарал Мегън до, забележете, мисли за самоубийство. Всеки психолог би обяснил, че един потенциален самоубиец никога не говори за намерението да свърши със себе си. Това е особено психично състояние на личността, което не споделяш "ей така", между другото, в медиите. Ако единствената цел бе да се вдигне шум, тя е постигната. Въпросът е дали това оправдава използваните средства.

- От ПР гледна точка какъв би бил мотивът за една такова интервю?

- Мотивите са пряко свързани с целите, а тук те могат да бъдат много и различни. Тази, която би била най-приемлива и донякъде обяснима, е финансовата. Когато има толкова несъответствия във време и факти и такива "лични откровения", няма как да не отидем и в тази посока. Ясно е, че "Хари-Мегън" е вече световна марка, подобна на "Уйлям и Кейт", но те са марка благодарение на династичния произход в двойките. Както и когато да се откажат от титлата си, те винаги ще бъдат приемани от публиката като част от кралското семейство. Интервюто идва в момент, когато двойката очаква второто си дете, което няма да получи титлата "принцеса" заради отказа им от  титли. След като напуснаха двора, се появиха информации за сключени от тях договори по различни проекти, с марката "Хари-Меган". Междувременно светът понася последствията от ковид, което променя значително ситуацията и е твърде възможно плановете за тези проекти да се променят. Финансовата общност на Острова "реагира" доста семпло на интервюто, като икономическият лидер "Файненшъл таймс" публикува кратка информация за него на трета позиция в малка колонка. Ясно е, че когато излизаш с голямо интервю, и то при Опра Уинфри, очакваш да привлечеш внимание и да поддържаш популярност. От ПР гледна точка е интересно как го правиш. От цялата ситуация безспорно спечели Опра. Затвърди позициите си на "острие" в журналистиката, а както стана ясно, правата за разпространение на интервюто са закупени от над 60 телевизионни канала от цял свят. За Мегън и Хари обаче ситуацията е по-различна. Общо взето, ходът им може да се квалифицира като непремерен, с неясна цел и в неточно време. ПР-ът работи с факти, аргументи, в правилното време, защото това дава онази актуалност и истинност на споделянето, която в това интервю липсваше.

- Като специалист по кризисни комуникации, коментирайте какви би трябвало да бъдат ходовете и на двете страни отсега нататък?

- За Хари и Меган това не е кризисна комуникация, те доброволно са застанали пред Опра Уинфри и са казали каквото са имали да казват. Когато предприемаш такова знаково участие, трябва да си наясно какво казваш, как го казваш и най-вече защо го казваш. С всичките последствия от това. Кризисната комуникация е свързана със ситуации, за които си неподготвен. В такава се оказа британската Корона. Към момента дворът прави това, което е най-резонно - не коментира. Убедена съм, че няма да коментират детайли и твърдения от това интервю. Ще го игнорират. Ако направят друго, би означавало, че се притесняват от изложените "факти". Говорим за поведение на кралица с близо 70 години държавнически опит, преминала през различни режими и правителства, която и до сега поддържа стабилен и в голяма степен положителен рейтинг. За кралска администрация, която от десетилетия се справя с много по-тежки ситуации. Нека не забравяме обвиненията за смъртта на лейди Даяна. А за връзка между онзи случай и този с интервюто, дума не може да става! Даяна е от благороднически род, възпитавана в духа на дворцовия протокол, омъжва се за прекия наследник на британската Корона, ражда двама престолонаследника и живее с принц Чарлз 15 години, в които спазва дворцовия етикет! Тя е била всичко онова, което Короната е очаквала и което е получила. Това ме връща към фразата на Хари, че се притеснява "историята да не се повтори". Коя история? Защото това са две напълно различни истории!

-  Ще разклати ли случилото се кралската институция?

- Твърдо "не"! Кралското семейство от години е обучавано как и кога да реагира, как да говори и как да мълчи. Още от времето, когато не е имало професионален PR, е имало кралски протокол и етикет. Нека не забравяме, че това е вековна династия с утвърден публичен маниер на поведение, което е важен елемент от историческото й оцеляване в съвременните модерни времена.  

- Очакваше ли Меган да стане втората Даяна?

- Дали го е очаквала или не, тепърва ще се установи. Въпросът е дали ще го постигне по този начин. Моделът на поведение, демонстриран в това интервю, няма нищо общо с модела "Даяна". Имиджът и харизмата на лейди Даяна бяха постигани с публично поведение, което й донесе популярност в цял свят. В държавите, които тя посещаваше лично, и то като член на кралската фамилия. Ако наистина е имала очаквания да стане втората Лейди Ди, трябваше да прецени разликите в обстоятелствата. Да излезе от професионалното си амплоа и да застане с искрените си чувства на жена, постигнала желания от много момичета образ на принцеса. Да бъде последователна. Действията да идват от искрени душевни преживявания в момента, а не от външни обстоятелства.  В това е разликата да "станеш" някой, и да "играеш" някой. Разлика, която се усеща от масовата публика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай