Пръстенът-убиец е победителят в категория "Открития" на Чудесата на България

Пръстенът-убиец е победителят в категория "Открития" на Чудесата на България | StandartNews.com

Пръстенът-убиец е победителят в категория "Открития" на кампанията Чудесата на България на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Призът връчи президентът на "Главболгарстрой"  Симеон Пешов.

Маската от могилата Светица грабна второто място, а трета в надпреварата остана крепостта „Урвич".

Пищното живо предаване, на което станаха ясни победителите в двете категории - "Атракции" и "Открития бе подкрепено с много аплодисменти докато кметове, академик, професори и легендарни археолози влязоха в спор за Чудо номер 1.

Пръстенът-убиец защитаваха откривателят му - доц. Бони Петрунова, която сега е зам.-министър на културата, и кметът на Каварна Цонко Цонев.

"За мен пръстенът е символ за изключителната интелигентност на българите, защото те не гласуват за злато, а за история", каза доц. Петрунова.

По думите й пръстенът е символ за борбата между добро и зло през всички времена.

Пръстенът "се състезава" с учените доц. Людмил Вагалински и Диана Димитрова, които защитаваха Маската на Терес.

Маската вече е емблема на България, защото е позната по цял свят, каза доц. Вагалински и допълни, че тя е намерена в гроб, за който "знаем всичко, няма нужда да се правят някакви хипотези".

Проф. Николай Овчаров и кметът на София Йорданка Фандъкова влязоха в защита, за да разкажат тайните на Урвич-Манастира на Паисий.

Крепостта Урвич е една от перлите на огърлицата, която опасва София - манастирите, които са част от софийската Мала света гора, обясни Фандъкова.

Пръстенът-убиец е със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век. Ръководеният от доц. д-р Бони Петрунова археологически екип провежда проучвания на нос Калиакра. Доц. Петрунова е категорична, че откритието е уникално по рода си, защото е първият пръстен за убийства, откриван не само в крепостта на Калиакра, а изобщо в България.

Маската от могилата Светица се различава от известните, открити досега маски по това, че е доста по дебела от тях и изработена от много по-голямо количество злато. Затова доц. Димитрова смята, че функцията ѝ не е била погребална, а дълго време е била използвана в различни свещени ритуали.

Крепостта „Урвич" е съградена към IX-X век, но най-често се споменава в хрониките от ХIV век - при отбраната на Втората българска държава. Това е една от най-силните твърдини на царете Иван Шишман и Иван Асен V, известен в района като цар Ясен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай