Печени картофи с 4 перфектни пълнежа

Хрупкави и златисти отвън и пухкави и меки отвътре, печените картофи са идеална основа за всякакви вкусове

Печени картофи с 4 перфектни пълнежа | StandartNews.com
  • Докато има студени дни и нощи, не пропускайте да опитате печени пълнени картофи. Хрупкави и златисти отвън и пухкави и меки отвътре, печените картофи са идеална основа за всякакви вкусове. Лесни за приготвяне а фурната ще свърши по-голямата работа.

Постни с плънка от лук и домати рома

Необходими продукти:картофи - 1 кг, или 6 бр. с еднакъв размер, сол - 1.5 кг за печенеЗА ПЛЪНКА:шалот - 100 г червен, лук - 200 г обикновен жълт, моркови - 250 г, масло - 1 с.л.пълна или 25 г, босилек - шепа, зехтин - струйка Екстра Върджин,домати рома - 500 г или 300 г от консерва,мащерка - 3 щипки, розмарин - 3 щипки, черен пипер - 1 ч.л. смлян, сол - на вкус

Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 160 градуса.Тавичка за печене, застлана с хартия за печене и посипана с плътен пласт сол за печене.Двата вида лук се нарязват на тънички филийки. Морковите се нарязват на съвсем дребни кубчета.Страните на доматите се нарязват на дребни кубчета. В широк тиган се слага маслото заедно със зехтина да се сгорещят. Прибавят се морковите и лука, добре се разбъркват и се оставят на умерен котлон за около 8 - 10 минути при периодично разбъркване.

Подправят се със сол и черен пипер.След това време на готвене се прибавят доматите заедно с наситнен босилек, розмарин и мащерка и се добавя още малко смлян черен пипер.Разбърква се добре и се оставя на умерен котлон за още 5 - 7 минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона и се оставя настрана.Картофите се измиват с четка под течаща вода. Подсушават се. Не се обелват. С върха на остър нож върху картофа се маркира голям овал. Разрязва се и получената вдлъбнатина се изтъргва с чаена лъжичка.Добре се издълбава, нека да има големичка и дълбока дупка. Посолява и накапва със зехтин, около 1/2 ч.л. и се напълва щедро с връх от плънката с лук и морковите.

Подреждат се така приготвените пълнени картофи в тавичката върху солта.Пече се в затоплена на 160°C фурна за около 1 - 1.30 минути или докато картофите напълно омекнат, но не и да се разпадат. По време на печенето, ако започне отгоре да прегаря, се поставя лист от хартия за печене.След като са готови, е добре за около 10 минути се охлаждят и се сервират, като се поръсват с наситнен босилек или наситнен магданоз по избор и се посипват с мъничка струйка зехтин.

С кайма и сос със сирене чедър

Необходими продукти: картофи - 2 бр. големи , 350 - 60 г всеки, кайма - 250 - 300 г смес, домати - 1 бр. добре узрял, лук - 1/2 глава, моцарела - 125 г прясна, босилек - 2 щипки сушен или 1 с.л. пресен, накълцан, черен пипер - 2 щипки, прясно смлян, сол - на вкус, зехтин - 5 - 6 с.л.За сосът: шалот - 1 бр., сметана - 200 г готварска (нисък процент масленост), чедър - 30 г, сирене - 30 г Пармезан, сол - 1 щипка, бял пипер - 2 щипки, млян

Начин на приготвяне: Сложете картофите да се варят до полуготовност - около 10-15 минути.За плънката накълцайте лука и го запържете в 3-4 с.л. зехтин. Добавете нарязания на кубчета домат, а след минута и каймата, сол, черен пипер и босилек. Бъркайте, за да не остава на големи бучки и когато стане на трохи, дръпнете от огъня.Разполовете картофите, без да ги белите. Издълбайте внимателно от вътрешността, така че да оставите около 1/2 см по краищата (с отделената вътрешност може да приготвите кремсупа в комбинация с други зеленчуци).Поръсете със сол всяка картофена лодчица и напълнете с плънката. По крайчетата на лодките поръсете със зехтин.

Сложете в намазнена тавичка и печете в загрята на 190 градуса фурна на долна решетка 15-18 минути.Извадете тавата и върху всеки пълнен картоф разпределете парченца от моцарелата. Отново запечете до разтапяне на сиренето и много лек загар.За бързият разкошен сос, с който ще поднесете вашите пълнени картофи с кайма, запържете лука шалот в малко масло на слаб до умерен огън. Щом омекне, налейте сметаната и когато започне да бълбука, настържете сирената.Разбъркайте, за да се разтопят, подправете със сол и бял пипер и залейте всяка порция пълнени картофи с разкошен сос.

С гъби и топено сирене

Необходими продукти: картофи - 4 бр., топено сирене - 70 г, сметана - 150 - 200 г готварска, гъби - 150 г печурки, лук - 1/2 глава, средна, мащерка - 1 клонка, сол - на вкус, черен пипер - на вкус, гауда - около 100 г за поръсване, краве масло - 2 с.л., зехтин - 2 - 3 с.л., захар - 1 с.л.

Начин на приготвяне:Сварете картофите за 25 минути в леко подсолена вода. Трябва да са меки, но не сварени. Извадете от водата и оставете да поизстинат.Накълцайте лука на ситно и сложете да се запържва в маслото и зехтина на умерен огън. През това време си обелете печурките и нарежете на малки кубчета.Когато лукът омекне, сложете лъжица захар и оставете леко да се карамелизира. Добавете гъбите и гответе и тях за няколко минутки, след това сипете сметаната и топеното сирене на парченца. Бъркайте до сгъстяване и пълно разтапяне на сиренето и овкусете със сол, мащерка и черен пипер.

Срежете картофите на две и ги издълбайте като лодки. Частта от отделената картофена вътрешност може да добавите намачкана към плънката, ако желаете.Загрейте фурната до 180 градуса.Напълнете лодките от картоф със сместа и подредете в намазнена тавичка. Изпечете за около 15 минути или докато се образува коричка отгоре.Извадете тавата с и поръсете с настъргана Гауда /от по-прясната, а не зряла/. Отново ги върнете във фурната, за да се запече.

 

Със спанак и кашкавал

Необходими продукти: спанак - 500 г, картофи - 12 бр., кашкавал - 2 с.л. настърган, сол, черен пипер, масло - или олио, галета

Начин на приготвяне: Измийте, подсушете и нарежете спанака. Задушете го в съвсем малко масло и подсолена вода. Щом омекне, го залейте с горещо масло и го объркайте с кашкавала.Сварете картофите, но не напълно. Обелете ги и ги издълбайте в средата. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Напълнете ги със спаначеното пюре.Подредете ги в намазнена тава, поръсете с галета и полейте с още сгорещена мазнина. Сложете ги да се изпекат в по-силно загряна фурна до златист загар.Поднесете пълнените картофи със спанак с подходящ сос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай