Парите на милионерка заровени в пустиня

Крила ги в сандъци и шкафове, крадци засипват улиците със скъпоценните й камъни

Парите на милионерка заровени в пустиня | StandartNews.com
  • Съдбата на 14 милиона долара от имането на ексцентрична американка остават загадка вече 40 години
  • Крила ги в сандъци и шкафове, крадци засипват улиците със скъпоценните й камъни


Убийството на ексцентрична милионерша от Америка, която криела богатството си вкъщи в торбички, шкафчета и кошчета, беше разкрито. Но съдбата на несметното й богатство вече 40 години остава в тайна. В удивителната история са замесени малолетни престъпници, изпечени обирджии, уволнени служители на ФБР и разследващи журналисти, получили номинация за Пулицър.
Марджъри Джексън била обикновена продавачка в магазин в щата Индиана до момента, когато собственикът я забелязал и се влюбил в нея, въпреки че бил женен. Бил на 31 години, а наследството получил още като тийнейджър, след като баща му бил застрелян от крадци в един от магазините им.
Година след запознанството си с Маджъри, в началото на 50-те години на миналия век, Честър направил крупна сделка и продал бизнеса си за 25 милиона долара (което се равнява на 190 милиона долара днешни пари). По това време се развел и се оженил за Марджъри. Пренесли се в китното градче Спринг Мийл през 1952-ра.

  • Наследството

Честър бил саможив човек, не вярвал на банкерите и държал голяма част от парите си у дома. Твърди се, че в шкафчетата му винаги имало по 2 милиона долара. Жената веднага възприела странната привичка на мъжа си. И когато 18 години по-късно той внезапно починал, тя се оказала единствен собственик на 14 милиона долара.
Отначало пренесла голяма част от парите в банка, но после един от служителите направил грешна транзакция, тя загубила 700 000 долара и решила, че обществените трезори не пазят добре имането й.
60-годишната жена в продължение на месец ходела всеки ден до банката и се връщала с пликчета, пълни с изтеглени пари, които после криела в различни тайници у дома. Представители на полицията и на банката се опитвали да я убедят, че такава сума не се държи кеш, защото не е безопасно, но тя им казала, че парите са си нейни. Нямала никакви роднини, живеела в пълна самота. Никой не я посещавал, рядко излизала от дома си, който бил обграден от високи дървета и треви.
През следващите години съседите виждали как странностите й се увеличават, разговаряла с птици и животни, правила причудливи религиозни обреди. Вечер пък чували крясъците й. Купила си два чисто нови автомобила Cadillac, които обаче събирали праха на улицата без да бъдат подкарани.

  • Идеалната жертва

Мълвата за странната милионерка се понесла из целия град. Разказвали как е криела близо 11 милиона долара в бурканчета с брашно, в кофи за боклук, в сандъчета за инструменти, а част от сумата била винаги под възглавницата й.
Първите крадци, които я нападнали били двама 19-годишни. Като влезли в къщата, не им се наложило много да тършуват. Прибрали скъпоценностите от масичките. Те стояли, прашасали от години. След това отворили гардероба и взели пликовете с пари оттам. После се оказало, че в тях има 817 000 долара.
Малолетните крадци напуснали незабелязано къщата, изтичали до колата и там преброили парите. Решили, че бижутата не им трябват и ги хвърляли през прозореца, докато пътували. На сутринта улиците в града били посипани с диаманти, сапфири, нефрити и всякакви други скъпоценни камъни.
Въпреки кражбата, Марджъри така и не се обърнала към полицията. Но неопитните крадци сами се издали с безразборното си харчене следващите дни и били арестувани. Когато полицаите отишли в дома на милионершата, за да даде показания, тя ги посрещнала с пистолет и отказала да ги последва до участъка. Малолетните обирджии се радвали на заграбеното богатство две години, но извършили още куп престъпления и накрая се оказали в затвора.
Пролетта на 1977 година обаче се оказа фатална за Марджъри. Нови, по-изпечени крадци нахлули в дома й, отмъкнали 1 милион долара, а три дни по-късно се върнали за още пари. По време на второто нападение обаче бабата се събудила и се опитала да ги застреля. Но те били по-бързи и я оставили в локва кръв на кухненския под.
Преди да избягат, крадците опитали да прикрият следите като запалят дома, но не успели - съседите чули изстрелите, видели пламъци и повикали пожарникарите. Те потушили пожара, запазили къщата и намерили тялото на Марджъри.
При претърсването, полицаите открили 5 милиона долара. Голяма част от тях били в кошчето за боклук в шкафа. По думите на детектив Робърт Киркмън, тогава не е станало ясно дали крадците са взели нещо или са били усетени още в началото.
Полицаите били шокирани от скъпите мебели, уникалните дрехи и ценните украшения из цялата къща. В мазето пък открили огромни запаси от брашно, кафе, вода, ядки и сладкиши.
Вечерята още стояла на масата, пълна със сребърни прибори, скъпи продукти и кристална чаша.
Полицията успяла да арестува няколко души, свързани с убийството. Главните заподозрени били Уилърд и Робинсън, които също започнали бързо да харчат част от имането си, още дни след обира. Арестували ги, докато си купували лимузини. По време на делото, Робинсън успял да се спаси, но Уилърд получил доживотен затвор и починал при опит за бягство.

  • Откраднатите пари

Робинсън твърдял, че властите са взели около 450 0000 долара при обиска в дома на Марджъри в 1977 година. Лично приятелката на Уилърд пък показала на агент на ФБР мястото, в което крадците пазели 1,7 милиона. Те били положени на дълбочина 1,5 метра под пясъците в пустинята Аризона. Според нея известният по това време адвокат Ли Бейли посъветвал Уилърд да раздели крадените пари на няколко места. Адвокатът потвърдил препоръката си в съда, но заявил, че като говорил с престъпника му казал, че ще го защитава, ако се предаде и върне парите.
Така виновниците за смъртта на Марджъри бързо станали ясни, но съдбата на парите остава повече от 40 години в мъгла. Години наред тази история се превърнала в най-голямата мистерия за Аризона, твърди лента. Ру.
През 2015 година 81-годишният разследващ журналист Деверо пусна сензационна статия, че знае къде се намират изчезналите пари. Той смята, че ФБР е скрило информация по делото, за да спаси репутацията си от недобросъвестен служител, който впоследствие веднага бил уволнен. Информацията предизвика нова вълна от конспирации по случая.
Деверо се позовава на свое искане да получи записи от делото по убийството на Марджъри, но в отговор службата му заявили, че данните били частично унищожени през 1993 година. Той припомнил на аудиторията си, че е отправял подобни искания към ФБР за повече от 50 досиета и никога не е получавал уклончив отговор без става ясно каква част от архива е унищожен.
Според версията на Деверо, агентът намерил по-голяма сума от тази, която записал в протокола и веднага я прехвърлил в частната си сметка в швейцарска банка. Още по-подозрително изглеждали твърденията на агента по време на делото, че парите са били открити само на едно място.
Журналистът смята, че Деверо веднага след процеса бил отстранен от службите, а после използвал парите, за да си купи скъп дом във Финикс.
Доколко вярно е това, не може да се каже, но е факт, че когато Деверо поискал досието на агента, получил информация, че такъв не съществува. Източник на журналиста от службите му разказвал, че знае от по-старите си колеги, че те също го подозирали в кражба и след изгонването му никой не контактувал с него до смъртта му.
По-късно, един от далечните роднини на Марджъри дал интервю, в което разказал, че по негови сметки, от банковите и следствените документи се губят приблизително 1,6 милиона долара.
Тайната на откраднатите милиони остава засипана от пясъците на историята, прокълната къща на Марджъри стои необитаема, а Деверо получи номинация за Пулицър за разследването си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай