Падна мистерия за Стоунхендж

Установиха на какво се дължи устойчивостта на мегалитите

Падна мистерия за Стоунхендж | StandartNews.com

Устойчивостта на огромните мегалити на Стоунхендж се дължи на кварца, съдържащ се в материала, от който те са направени, предаде Ройтерс, като цитира британски учени.

Изследователите от университета на Брайтън са анализирали проба от вътрешната структура на гигантските камъни, известни като сарасени. Тя е взета през 50-те години на миналия век. Съхранявана е в САЩ десетилетия, преди да бъде върната във Великобритания през 2018 г. за изследвания.

Геохимическият анализ показва, че камъните съдържат предимно кварцови зърна с размери на песъчинки, плътно циментирани чрез преплитане на мозайка от кварцови кристали.

Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне или да ерозира при излагане на влиянието на вятър и на времето.

"Това обяснява устойчивостта на камъка на атмосферните условия и защо е идеален материал за издигане на паметници", обяснява геоморфологът Дейвид Наш от университета на Брайтън, който е ръководил проучването.

За първи път се прави пълен научен анализ на материалите, които се съдържат във внушителните мегалитни структури на Стоунхендж. Данните от изследването са публикувани в изданието "PLoS ONE", предаде БТА.

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай