Откритие! Разбойници в мозъка ни карат да вършим страшни бели

Разбраха причината за неустоимото влечение към алкохола

Откритие! Разбойници в мозъка ни карат да вършим страшни бели | StandartNews.com

Шведските биолози са идентифицирали група нервни клетки в мозъка, които са отговорни за вземането на решение на човек да пие алкохол, дори когато здравият разум му казва, че това не трябва да се прави. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Advances.

Повечето хора, които пият алкохол, са в състояние да се контролират и да се въздържат от пиене в ситуации, в които това може да има отрицателни последици. Но някои не могат. Интересно е, че понякога в групата на хората с такова, както казват учените, компулсивно поведение, попадат и тези, които нямат изразена алкохолна зависимост.

За да отговорят на въпроса защо това се случва, учени от университета в Линчепинг, ръководени от професор по психиатрия във Факултета по биомедицински и клинични науки и директор на Центъра за социална и афективна невробиология Маркус Хайлиг провели невробиологични изследвания при плъхове. Първо, те идентифицирали животните тези, които са склонни към компулсивна консумация на алкохол, а след това анализирали характеристиките на техните невронни сигнали.

В началото на експеримента на плъховете било показано, че могат да получат малко количество алкохол чрез натискане на лост. Но след известно време условията се променили: след натискане на лоста заедно с алкохола получавали и токов удар. Така повечето плъхове спрели да натискат лоста, но около една трета от животните продължили да го правят, за да получат алкохол въпреки дискомфорта.

За да идентифицират групата нервни клетки, участващи в вземането на решения за компулсивна употреба на алкохол, изследователите са използвали молекулен маркер - съединение, което се образува в невроните веднага след като са станали активни - и с помощта на този метод са открили мрежа от нервни клетки в амигдалата на мозъка на гризача, които се активирали непосредствено преди натискане на лоста.

 „Открихме, че наличието на малка група нервни клетки в определена област на мозъка определя разликата между способността да се ограничаваш, както при повечето плъхове, и невъзможността да спреш“, казва професор Хайлиг.

Амигдалата е центърът на мозъка, който контролира отговорите на страха и участва в механизмите за обучение, които са свързани със страха от наказание. Преди три години Хайлиг и колегите му експериментално показали, че същата тази област на мозъка е отговорна за поведение, свързано с алкохолната зависимост.

Сега авторите са идентифицирали специфична група от PKCδ-позитивни нервни клетки в централната амигдала, които допринасят за развитието на компулсивен алкохолизъм. Когато изследователите изключили тези клетки, използвайки усъвършенствани молекулярни техники, способността на плъховете да се въздържат от алкохол била възстановена.

"Не очаквах, че такава малка група нервни клетки ще бъде толкова критична за такова сложно поведение. И не можех да си представя, че може да се демонстрира толкова ясно чрез манипулиране на тези клетки отвън, че да предизвикат компулсивно поведение", казва Хайлиг.

Авторите се надяват, че PKCδ ензимът ще се превърне в мишена за нови лекарства, които могат да излекуват една от формите на алкохолна зависимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай