Откриха веломивка в кв. Бояна

Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала

Откриха веломивка в кв. Бояна | StandartNews.com

ФОТО - Агенция БГНЕС

Днес официално откриха нова веломивка и чешма в кв. Бояна, в близост до основния маршрут за Боянския водопад, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят към Витоша, предаде БГНЕС.

Мивката за колела се намира при сливането на ул. “Три Кладенци” и ул. “Орешарска” в кв. Бояна. Мястото е прохладно и е подходящо за почивка, а вече и за почистване на велосипед след каране в планината.

Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването й и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас – Veloraptor.

Съоръжението е изградено съвместно със Столична община – район “Витоша” и с помощта на всички фенове на планинското колездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения.

Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба – основите са положение през пролетта. Проектът е реализиран с естествени материали. От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чийто гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран – за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката – през месеците с положителни температури. С изграждането на веломивката и чешма, район “Витоша” допълнително ще облагородят района, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Велораптор е не само инициатор, но и ще “осинови” съоръжението, като се грижи то да е винаги в изправност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в състезанията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай