Откриха най-древната пещерна рисунка в света

Тя е на 45 хиляди години и изобразява глиган в реален размер

Откриха най-древната пещерна рисунка в света | StandartNews.com

Международен екип археолози откри в Индонезия най-древната пещерна рисунка в света на възраст 45 хиляди години и изобразяваща глиган в реален размер , предаде Франс прес. Рисунката свидетелства и за най-древното човешко присъствие в региона.

Съавторът на откритието, Максим Обер от австралийския университет Грифит изтъкна, че пещерата Леанг Тедонгнге с древното изображение се намира на остров Сулавеси, предаде БТА. Тя е обкръжена от отвесни варовикови скали и е на един час пеш от най-близкия път. До мястото може да се стигне само през сухия сезон, тъй като районът остава наводнен по време на дъждовния. Членове на живеещото в изолация местно племе твърдят, че за пръв път тук пристигат хора от Запада.

Рисунката е с широчина 136 сантиметра и височина 54. Тя е била изпълнена с пигмент от окра в тъмно червен цвят. Глиганът е изобразен с щръкнала грива и бивни. Контури от човешки длани се забелязват около задната част на животното. Възрастта на рисунката е била установена с помощта на наслагванията на калцит, подложени на датировка с уран. Предишната най-древна рисунка на света също беше открита на остров Сулавеси и датираше отпреди 43 900 години. Тя изображаваше персонажи полу-човеци, полу-животни по време на лов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай