Откриха древния McDonald's в Помпей

Разбраха какво са яли хората от простолюдието

Откриха древния McDonald's в Помпей | StandartNews.com

Учени разгадаха каква е била храната на простолюдието в древния град Пампей преди да бъде погълнат от лавата на вулкана Везувий.

Нова уникална находка в римския град направи екип от  археолози, биолози, зоолози и вулканолози. Те откриха античния McDonald's в града. Както заяви директорът на археологическия парк в Помпей Масимо Озан в ефира на канал „Rainews24“, това е уличен павилион, в който са се продавали храни, както сурови, така и готови, съобщава ТАСС.

Според Озан, откриването на подобна институция не е ново само по себе си, тъй като в „мъртвия“ град, където разкопките не спират, са известни вече около 80 подобни павилиона. Те са били често срещани в Помпей. “Но този павилион е специален, защото успяхме да възстановим храната, която е продавана там. Освен това стенописите, които също описват предлаганите продукти, са запазени на плота“, казва Озан, пише ДарикНюз.

Според него друга уникална находка дава възможност да се възстанови картината на живота преди почти две хиляди години. "Имахме представа за вкусовете на храната на древните римляни, но сега успяхме да разберем, че помпейските готвачи са предлагали невероятни смеси от риба и дивеч”, обясни още ученият.

Месо от различни животни се добавяло към рибни ястия, често смесвайки различни видове месо. Клиентите са били основно простолюдието. На аристократите се сервирали далеч по-сложни ястия. Така зоолозите са успели да идентифицират месо от патици, кости на прасета, овце и кози, както птици и охлюви, благодарение на материала, запазен под лавата.

Директорът изрази надежда, че павилионът ще бъде отворен за туристи до Великден. Това ще стане, ако се отворят и музеите, затворени заради пандемията от коронавирус.

Изцяло погребан под слой лава и пепел, градът е открит за първи път през 1592 година. Табла с надпис „Помпей“ е намерена там почти 100 години по-късно - през 1689 г., но тогава се е смятало, че руините принадлежат на вилата на командира и виден политик Помпей Велики (106-48 г. пр.Хр.).

Разкопките на Помпей продължават през XVIII и XIX век. В хода на дългата история на изучаването на древния римски град се формират принципите на съвременната археология, възникнала като „търсене на съкровища“ на древността.

Погребан жив под лавата, градът се превръща за учените в своеобразна енциклопедия за начина на живот на древните римляни. Едно от последните сензационни открития е надпис, който потвърждава версията за погрешната дата на съдбоносното изригване на Везувий: това може да е станало не на 24 август, както традиционно се смята, а през октомври 79 г.

Разкопките не спират да носят изненади: само през последните месеци са направени важни открития, едно от които е тялото на жител, загинал при изригването със запазен кристализиран мозък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай