От соца: Едва опазили Тато от среща с избягала мечка

Пуснахте я, за да ме изяде ли, пошегувал се Първият по време на посещение в Хасково

От соца: Едва опазили Тато от среща с избягала мечка | StandartNews.com

В хасковският зоопарк си припомниха прелюбопитна история с хищник покрай вълчицата, която от месеци обикаля Кенана.

Тя се случила през 70-те години на миналия век. От зоопарка избягала мечката, при това точно в деня, в който в Хасково на посещение пристигнал Тодор Живков, бившият Първи, пише Марица.

В издирването на мечката били впрегнати всички ловци в града, а вероятно и всички милиционери.

Понесли се слухове, че мечката била нарочно изтървана, за да изяде Тодор Живков. Това, разбира се, е абсурдно, но народът тогава обичаше да се забавлява с подобни историйки.

За случката, изправила косите на тогавашните управляващи, разказа преди време в интервю за  Marica.bg Димитър Добрев, дългогодишен журналист, но и дългогодишен кмет на Хасково. Той управлявал общината цели 11 г., при това във времена, когато кметствата били над 70.

Тази с мечката приключила за около ден. "Развеждахме Тодор Живков по нивите, когато на мен ми казаха, че мечката е избягала от зоологическата градина в Хасково и не се знае точно къде се намира в момента", разказва Добрев.  За по- младите читатели трябва да уточним, че вила "Романтика", в която отсядал Първият, се намира в парк Кенана, не много далече от зоопарка, а разстоянието е нищожно за мечка.

Наредено било да бъде застреляна, но така, че Тодор Живков нищо да не научи. Можете да си представите напрежението на обкръжението на Живков, което освен от всенародната любов, трябвало да го опази и от евентуална среща с жива мечка.

Добрев  отдъхва, когато офицер от МВР му докладва, че е убил мечката с един изстрел. Така приключила случката, която обаче съвсем не била опазена в тайна от Вожда.

На вечерята в партийната вила "Романтика" Тодор Живков  подхвърлил на свитата си: "Абе, хора, вие сте пуснали мечката да ме изяде, а?...".

Тази шега накарала всички да замръзнат. И до днес не  е ясно как той е научил за инцидента, вероятно е имал хора, които са му докладвали абсолютно всичко, защото навремето управляващите се страхуваха и от сенките си.

Така приключила случката с мечката, тя била убита. По онова време "хуманно отношение" към животните не съществуваше, а и цялото Политбюро се забавляваше с ловуване не само из горите на България, но и по и света.

Днес, слава Богу, вълчицата, разхождащата се из Кенана, няма да бъде убита, ако бъде открита, а само упоена. Тя ще отиде в център за диви животни.

Животното, което се оказа добронамерено и вероятно отглеждано от хора, бе заловено. То обаче с хитрост измами човека, който го храни и избяга само ден след като бе заловено и настанено в зоопарка, в клетка, съседна на мъжкия вълк.

Сега вълчицата, за радост на повечето хора, които я срещат, обикаля волно гората на Кенана, където е пълно и със зайци.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай