От какво печели парите си Кристиано Роналдо

Неговите футболни успехи далеч не са единственият му източник на доходи

От какво печели парите си Кристиано Роналдо | StandartNews.com

Без съмнение Кристиано Роналдо е един от най-великите играчи в историята на футбола. След дебюта си в професионалния футбол през 2002 г. той се превърна в истинско страшилище за противниковите защитници. Към днешна дата португалецът е отбелязал зашеметяващите 626 гола в общо 838 официални двубоя. В допълнение, той има редица отличия на индивидуално и клубно ниво, както и такива с националната фланелка на Португалия.

Най-значимото постижение в бляскава кариера на родения на остров Мадейра футболист е спечелването на пет златни топки, като последната от тях Кристиано спечели в края на 2017 г. Всички тези невероятни постижения са пряко свързани със сериозното възнаграждение, което той получава в момента като играч на италианския гранд „Ювентус“.

Неговите футболни успехи обаче далеч не са единственият му източник на доходи. Освен около 30-е милиона евро годишно, които получава от своя клуб Ювентус, Кристиано Роналдо ежегодно печели и над 90 милиона долара от странични източници, пише economic.bg .

Най-значимата и ярка спонсорска сделка извън футбола, която португалецът е реализирал, е договорът му с гиганта Nike, подписан преди няколко години като „доживотен“ на стойност приблизително 1 милиард долара. И въпреки че конкретните детайли относно сделката не са ясни на широката общественост, се смята, че самият договор е бил съпътстван от 100 милиона долара под формата на бонуси. През 2016 г. самото присъствие на Роналдо в социалните мрежи е било оценено от Nike на 474 милиона долара.

И докато тази спонсорска сделка носи огромни приходи на португалската мегазвезда, той подписва и редица рекламни договори с големи фирми и брандове от най-различни браншове, включително Armani, Castrol, Tag Heuer, Toyota, Herbalife и PokerStars. Естествено, Роналдо е сключил повечето от най-доходоносните си рекламни сделки по време на кариерата си в „Реал Мадрид“, когато испанският гранд се намираше в страхотна форма, макар и според конкретните коефициенти за залагане, Белият балет не е топ фаворите за спечелване на Примера Дивисион този сезон.

Благодарение на завидните си спортни постижения, както и бляскавия си начин на живот, едва ли е изненада за някого, че с течение на времето Кристиано Роналдо превръща името си в свой собствен бранд. Това важи с пълна сила за модния бутик CR7, който португалецът създава на родния си остров Мадейра през 2006 г. Две години по-късно той отваря магазин на марката и в Лисабон. По-късно футболистът развива своя моден бранд, като добавя премиум тениски и обувки към портфолиото на компанията.

И докато навлизането в света на модата не изглежда никак нетипично за човек като Кристиано Роналдо, звездата разработва и друг свой бизнес проект, който му носи сериозни странични доходи. А именно – веригата хотели Pestana CR7, която той притежава.

Цялостният звезден и печеливш образ на спортиста логично води и до създаването на документалния филм носещ името „Роналдо“, където всеки може да добие повече представа как изглежда отблизо животът на португалеца.

От гледна точка на възнаграждението, което получава като професионален спортист, Кристиано Роналдо е един от най-добре печелещите футболисти на планетата. Но това всъщност е само част от неговите годишни приходи – голяма част от тях се изразяват в  рекламни договори, както и собствени бизнес начинания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай