Осветиха параклис на св. Паисий в село с доказателства да му е родно място

Осветиха параклис на св. Паисий в село с доказателства да му е родно място | StandartNews.com

Параклис, посветен на св. Паисий Хилендарски в деня, когато Българската православна църква почита автора на "История среднобългарска" като светец беше осветен в пернишкото село Кралев дол. Населеното място е с претенции да е негово родно място и за това има редица преки и косвени доказателства. Изграждането на параклиса започна преди една година по идея на местни жители и писателя Цанко Живков, който представи шестата си книга, посветена на връзката между св. Паисий и Кралев дол. Освещаването отслужиха енорийският свещеник от. Стоян в съслужие с духовниците от Перник о. Борис Котев и о. Людмил Колев. По повод църковния празник на светията те благословиха и три казана постен курбан заради петъчния ден, който беше раздаден на събралите се местни жители и много гости. Сред официалните лица бяха народният представител Вяра Церовска, кметът на Перник Идван Иванов и зам. областния управител Илинка Никифорова.

Специални благодарности бяха изразени към всички дарители и към близките на покойния кмет на Перник Росица Янакиева, която направи първото дарение. на събора присъстваха и представители на политически партии, които също са дали средства за изграждането на параклиса.

Новият параклис се намира в махала, където живее паисиевия род и има Паисиева чешма, за която се смята, че е направена от св. Паисий, Самото място се нарича калужерец. Новият Божи дом е изписан отвътре от столичния художник Димитър Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай