Опаковки от велпапе - предимства и недостатъци

Първоначално е използвана основно за превозване на храни

Опаковки от велпапе - предимства и недостатъци | StandartNews.com

През 1871г. Алберт Л. Джоунс патентова процеса за производство на велпапе. Използвайки технологията за производство на плисирани платове, Джоунс замества текстила между ролките на машината за плисиране с хартия. Това позволява формирането на еластичен материал за опаковане. Тази първа гофрирана хартия се е използвала за увиване на стъклени бутилки, за да ги предпази при транспортиране.

Оливър Лонг подобрява дизайна на изобретението на Джоунс през 1874г., като залепва слой хартия от двете страни на навълнения слой. Това е рожденият час на трипластното велпапе. Лонг патентова изобретението в САЩ и след като изтичат патентните права, производството на велпапе претърпява истински бум. Дотогава стоките на дребно са се опаковали предимно в дървени кутии. Малко след това те били заменени с картонени опаковки от велпапе. В резултат на силно нарасналото търсене в редица големи градове се създават фабрики за производство на велпапе.

Първоначално опаковката от велпапе е използвана основно за превозване на храни от производителя до потребителя, но постепенно тя е усъвършенствана и днес е необходима за предпазване на почти всеки тип стока. Тя е универсална, надеждна, практична. Велпапето е естествен, екологичен материал с ненадмината рециклируемост и ефективност на оползотворяване.

Днес от велпапе се правят опаковки за почти всички сфери на индустрията и ежедневието: от хранителната и фармацевтичната индустрия до строителната

Велпапето става толкова широко разпространено поради редица причини:

Устойчивост и здравина

Светът се променя много бързо, а потребителите са все по-взискателни към продуктите и услугите, които купуват. В същото време има очакване към всички компании да намалят радикално въздействието си върху природния свят и, където е възможно, да създадат положително влияние върху хората и планетата.

Опаковките от велпапе са устойчиви, рециклируеми и осигуряват високо ниво на защита. Тя може да бъде произведена, използвана, събрана и рециклирана в рамките на 14 дни. Използването на опаковки от велпапе подпомага кръговата икономика и дава възможност да се опрости и скъси веригата на доставка. Чрез иновативните дизайни на опаковките от велпапе се използват по-малко природните ресурси и се постига повече с по-малко.

Екологичност

Вълнообразния картон е един от материалите с най-малко въздействие върху околната среда. Производството му означава редуциране с до 60% на CO2 и петролните емисии в сравнение с други материали. Той е 100% рециклируем и биоразградим. Вълнообразният картон се разгражда напълно за най-малко една година. Ако се намира например във влажна среда, разграждането му дори се ускорява. Велпапето е най-устойчивият вариант за опаковане. Произвежда се от материали, които са безопасни за употреба. Може да се използва многократно и по много различни начини, което намалява разходите.Опаковките от велпапе минимизират генерирането на отпадъци.

Дизайн

Материалът велпапе е подходящ за нуждите на съвременния пазар, тъй като е лесно да се конструират опаковки с почти всякаква форма, както и да се прилагат цветни печати или надписи върху тяхната повърхност.

Универсалност

Опаковките от велпапе са подходящи за всеки бизнес: от транспортиране на вещи, опаковане на съвременна електроника (компютри, телевизори и телефони) до опаковане на зеленчуци и плодове - във всички тези случаи велпапето е подходящ материал.

Предимството на този материал е очевидно, въпреки че не сме посочили всичките му предимства. Днес има много различни видове велпапе, които се различават по технически характеристики. За да разберете кой вид е подходящ за Вас и Вашия бизнес, винаги можете да се обърнете за помощ към стратезите в опаковането на DS Smith.

Недостатъци

Опаковките от картон имат и своите недостатъци, включително уязвимост към влага. Материалът, абсорбирайки течността, набъбва и става мек, губейки своите защитни качества. Друг недостатък е, че за разлика от металните кутии, картонът е лесно запалим и бързо изгаря.

Прозрачните пластмасови опаковки пък от друга страна привличат повече внимание на потребителите, които предпочитат да разгледат продукта в детайли, преди да го купят, което не е възможно при опаковките от велпапе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай