Опаковки от бананови листа в Азия вместо пластмасови

Те са икономични и екологични

Опаковки от бананови листа в Азия вместо пластмасови | StandartNews.com

Супермаркети в Азия изхвърлят пластмасовите опаковки

Много хора смятат, че рециклирането на боклука ще реши проблема със замърсяването на планетата с пластмаса. Но през 2013 г. например в Съединените щати са произведени 254 милиона тона боклук и само 30% са били рециклирани. Това означава, че останалата част от боклука е закарана в депо и най-вероятно е закопана в земята, където ще остане за следващите хиляда години.

За да дадат поне някакъв положителен пример, супермаркети в Азия започнали да използват бананови листа за опаковане на зеленчуците. Такива опаковки са икономични и заместват пластмасата, която впоследствие трябва да се рециклира или изхвърли.

Наскоро Китай спря вноса на боклук от други страни и съсредоточи усилията си върху обработката на собствения. Преди това 30% от световните отпадъци се оказвали в страната, което довело до погрешни убеждения, че азиатските страни са отговорни за производството на лъвския дял от глобалните отпадъци.

Днес азиатските страни, включително Виетнам и Тайланд, търсят нови начини да избегнат употребата на пластмаса, като по този начин се раждат и нови бизнес идеи. И една от тези идеи е била екологичната опаковка за продукти от бананови листа.

А това достигнало до хората благодарение на пост във Facebook. В група за недвижими имоти в Тайланд един от членовете й публикувал в интернет снимки на опаковката, която се използвала в един от местните супермаркети. Авторът на публикацията бил съвсем случайно в магазина и харесал идеята за предлагането на зеленчуци в листа толкова много, че ги снимал и публикувал в мрежата, като постът веднага се харесал от хиляди хора.

Някои ползватели на мрежата обаче забелязали, че не всички продукти се предлагат по щандовете увити в листа, на което представителите на супермаркета отговорили, че постепенно заместват пластмасовети опаковки и се стараят с всички сили, но това не ставало толкова лесно. Много продукти се доставят до магазина вече опаковани, тъй като техните доставчици не се отказват от пластмасата като от най-евтиния и лесен начин. Така че купувачите могат да направят своя принос и да покажат какви продукти предпочитат да купуват - в екологично чисти опаковки или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай