О Джей Симпсън - виновен или невинен, но свободен

Дори да съм извършил престъпление, то е било от любов, казва футболната звезда за убийството на бившата си съпруга

О Джей Симпсън - виновен или невинен, но свободен | StandartNews.com
  • 74-годишното лошо момче живее в Лас Вегас и отказва сериозни бизнес предложения
  • Дори да съм извършил престъпление, то е било от любов, казва футболната звезда за убийството на бившата си съпруга

 

О Джей Симпсън получи предсрочно пълно освобождаване в Невада за присъдата му през 2008 г. по обвинения за въоръжен грабеж. Това стана на 1 декември 2021 г. 74-годишният Симпсън е показал добро поведение, каза неговият адвокат Малкълм Лаверн. Първоначално това трябваше да се случи на 29 септември 2022 г., но през лятото датата беше сменена на 9 февруари, съобщи Асошиейтед прес. Бившата футболна звезда и актьор беше беше осъден за въоръжен грабеж в Лас Вегас, след като напада търговци на спортни колекционерски стоки в хотел. Симпсън излежа 9 години в затвора.

"Да допуснем, че аз съм извършил това престъпление. Дори да съм го направил, то е защото съм я обичал много, нали". Думите са на фурболната звезда и актьор О Джей Симпсън. Той е основният заподозрян за убийството на бившата си съпруга Никол Браун и приятеля й Рон през 1994 г. Двамата са заклани в имението на жената, докато двете й деца спят. Уликите сочат към О Джей Симпсън. След шумен процес обаче той е оправдан, защото не е намерено оръжието на престъплението. През 2008 г. е осъден на 33 г. за въоръжен обир, но след 9 г. е оправдан - първо условно, а този месец - и напълно. Това е накратко животът на футболната суперзвезда О Джей Симпсън.

Ранни години

Орентал Джеймс Симпсън е роден на 9 юли 1947 г. в Сан Франциско, Калифорния. Леля му избира името Орентал, което според нея било френски актьор. На 2 години Симпсън се разболява от рахит. Трябва да носи обувки с желязна шина по няколко часа почти всеки ден, докато навърши 5 години. Родителите му се разделят през 1952 г. Майка му го отглежда заедно с брат му и двете му сестри. На 13 г. момчето тръгва по лош път, като се присъединява към бандата Persian Warriors. В гимназия "Галилео" влиза във футболната програма, а по-късно е приет в Университета на Южна Калифорния като полузащитник. Присъединява се към професионалния тим Buffalo Bills през 1969 г., където започва пътя му към футболния връх. След като се оттегля от професионалния футбол през 1979 г., Симпсън започва печелившата кариера на спортен коментатор и актьор. Дори се появява в The Naked Gun (1988) и неговото продължение, където играе ролята на малоумния помощник-детектив. Редовно участва в телевизионни реклами на компанията за коли под наем на Hertz. Освен това работи като коментатор за Monday Night Football и NFL за марката NBC.

Съпруги и деца

Симпсън се жени за Маргьорит Л. Уитли на 24 юни 1967 г. Имат три деца - Арнел, Джейсън и Арън, родена през 1977 г., която се дави в семейния басейн още преди да навърши 2 г. Симпсън и Маргьорит се развеждат през 1979 г.

Докато все още е женен за първата си съпруга, 30-годишният О Джей среща русата красавица Никол Браун, която е тийнейджърка и работи като сервитьорка. Двамата се женят през 1985 г., имат две деца - Джъстин и Сидни. Бракът им обаче е труден.

Браун казва на приятели, че Симпсън я малтретира. Имало сбиване между двамата на новогодишното парти през 1989 г., тя твърди, че той заплашил да я убие.

В интервю за ESPN Симпсън казва: "Да, бихме се. И двамата бяхме виновни. Никой не беше наранен. Продължихме живота си". Никол подава молба за развод през 1992 г.

Убийството на Никол и Рон

На 12 юни 1994 г. телата на Никол Браун Симпсън и приятеля й Рон Голдман са намерени в района на Брентууд в Лос Анджелис. Доказателствата карат полицията да заподозре Симпсън в убийствата. Когато го призовават да даде показания, той изчезва. Проследен е след обаждане по мобилния си телефон. Преследват го по магистралата, докато той пътува с бял Ford Bronco. В крайна сметка се предава доброволно вечерта на 17 юни в имението си в Брентууд. Носил е оръжие, паспорт, 9000 долара в брой и маскировка, но той настоява, че "не бяга". По-късно пледира "абсолютно, положително, 100 процента невинен" по обвиненията в убийството.

Процесът на века

Наказателният процес срещу Симпсън за убийството, наречен "Процесът на века", започва на 24 януари 1995 г. и продължава до 3 октомври 1995 г., когато Симпсън е оправдан.Съдебните заседатели са изолирани за рекорден срок от близо девет месеца, какъвто няма в историята на Калифорния до момента.

Адвокатският "Dream Team".

Симпсън събира "Dream Team" от адвокати, които са му стрували около 50 000 долара на ден, които той плаща отчасти чрез продажба на футболни сувенири. Отборът на мечтите е оглавен от Джони Кокран заедно с Робърт Кардашиян, Робърт Шапиро, Бари Шек, Алън Дершович и Ф. Лий Бейли. Въпреки силните доказателства срещу Симпсън, адвокатите успешно оспорват доказателствата.Главният прокурор Марша Кларксън има сериозни аргументи срещу Симп, тъй като ръкавица, съответстваща на тази, която е близо до мъртвите тела, се появява в имота му, а ДНК тестът се свързва с кървавите петна. Кокран обаче отхвърля доказателствата. На 3 октомври 1995 г. съдебните заседатели признават Симпсън за невинен. 150 милиона души гледат по телевизията произнасянето на присъдата.През февруари 1997 г. започва граждански процес срещу Симпсън, в който той е признат за виновен за смъртта на Браун и Голдман. Осъден е да плати на семействата им обезщетение от 33,5 милиона долара.Симпсън се мести във Флорида през 1999 г., заради щатския закон, който не позволява дома му да бъде конфискуван за покриване на гражданските щети. Той продава на търг сувенири, за да събере пари и таи надежди да се завърне в шоубизнеса.

Въоръжен грабеж и отвличане

През октомври 2008 г. Симпсън е съден по 12 обвинения за въоръжен грабеж и отвличане заедно с Кларънс Стюарт. Двамата мъже са признати за виновни за ограбване на двама търговци на спортни сувенири в хотелска стая в Лас Вегас през 2007 г. Симпсън казва на полицията, че се е опитвал да върне притежанието си. През декември 2008 г. Симпсън и Стюарт са осъдени на 33 г. затвор с възможност за условно освобождаване след девет години. Когато говори за престоя си в затвора, той споменава, че е станал религиозен и е спазвал правилата. "Излежах си присъдата. Не съм се оплаквал 9 години, всичко, което правех, е да се опитвам да бъда полезен". Брус Фромонг, една от жертвите на грабежа, също свидетелства в полза на Симпсън. "Време е да му дадем втори шанс. Той направи грешка". Съветът по пробация дава разрешение за освобожданавето му на 1 октомври.

"Ако бях го направил"

Симпсън планира да публикува хипотетичен разказ за това как би извършил убийствата на Браун/Голман в края на 2006 г. В отговор на общественото възмущение от факта, че той ще спечели от престъпленията си, издателството отменя издаването на книгата. Съдът присъжда правата върху ръкописа на семейство Голдман, за да удовлетвори частично неизплатеното обезщетение по гражданското дело, което заедно с лихвите достига над 38 милиона долара. Семейство Голдман гледа на ръкописа като самопризнание и полага големи усилия книгата да достигне до широката общественост, за да се разкрие истината. То променя заглавието на "Ако аз съм виновен: Признанията на убиеца". Книгата е публикувана през септември 2007 г. Покрай първоначално планираното публикуване на книгата Симпсън записва интервю с издателя на HarperCollins Джудит Ригън. През март 2018 г. кадрите са излъчени като част от двучасова специална програма, озаглавена  OJ Simpson: The Lost Confession /Изгубената изповед/. В интервюто Симпсън описва "хипотетична" ситуация, в която се сблъсква с Голдман в дома на бившата си съпруга и взема нож от приятеля си "Чарли". Намеква и за физическо насилие спрямо Никол.

Последните години

В момента Симпсън живее в района на Лас Вегас, след като е излязъл от затвора в Невада през октомври 2017 г. "Всички говорят за риалити предавания", казва адвокатът на му Малкълм Лаверг пред списанието Vanity Fair. "Заливат ни обаждания от хора, които казват: "Имаме сделка на стойност 50 милиона долара за Симпсън". Или: "Ние сме агенция и моето бизнес предложение за Симпсън е..." Той ги игнорира. Възрастен е, наслаждава се на живота си и просто диша, учи се да издишва, след като е бил в затвора в продължение на десетилетие. Но Симпсън продължава с лошо поведение. През ноември 2017 г. е изгонен от хотел Cosmopolitan в Лас Вегас, след като се напил и чупил чаши в бара на хотела. Твърди се, че е сътрудничил на охраната, която го ескортирала.

"Народът срещу О Джей Симпсън"

Сагата за убийствата от 1994 г. и последвалия наказателен процес се върнаха под светлината на прожекторите в сериала от 2016 г. "Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън". Актьорът Куба Гудинг младши влезе в ролята на падналата футболна звезда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай