Няма формула за дълъг живот, животът е формулата

Тайната на дълголетието не е скрита в някой магически серум, а в начина, по който живеем живота си

Няма формула за дълъг живот, животът е формулата | StandartNews.com

Всички искаме да бъдем здрави и във форма. Да не боледуваме, да сме пълни с енергия, да изглеждаме добре и да се радваме на дълъг и пълноценен живот. Здравословният начин на живот не означава една седмица диета и след това връщане към старите навици. Означава да живеем и да се храним осъзнато и да се грижим за тялото си. А това не може да се случи за седмица или месец. Трайната промяна се случва бавно. Тайната на дълголетието не е скрита в някой магически серум, а в начина, по който живеем живота си. С малки стъпки и промени можем коренно да преобразим живота си, така че да се радваме на здраво тяло и дух. Ето някои от тях:

Имайте цел

Никога няма да се почувствате стари, ако сутрин се будите с някаква цел в главата. И целта е много по-важна от парите що се касае до дълголетието. Хората, който имат цел в живота, са склонни да се ангажират с по-здравословен начин на живот, твърдят учени от Washington University „Това е представата, че вашите ежедневни дейности са смислени или ангажиращи, че задават посоката на вашия живот и ви дават причини да продължите“, казват авторите. Чувството, че животът си заслужава да се живее, носи ползи и за психичното здраве като един вид положителна обратна връзка. В Япония, страната с рекорден брой столетници, дори си имат отделна дума за това състояние на ума - „икигай“. „Икигай“ няма директен превод на български език, но означава осъществяване на онова, за което човек живее или иначе казано причината да ставате сутрин от леглото...

Добри приятели и сплотено семейство

Изграждането и поддържането на разнообразни взаимоотношения е предпоставка да живеем по-дълго. Хората, които поддържат повече социални контакти, са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго, установи 75-годишно изследване на развитието на възрастните (Harvard Study of Adult Development). Самотата е отровна за човешкия организъм. Хората, които са по-изолирани и затворени, са по-нещастни, имат повече здравословни проблеми, мозъчните им функции се забавят по-рано и като цяло живеят по-малко. Но не броят на приятелите, които имаш, е важен, нито пък дали си обвързан или не. Това, което има значение, е качеството на връзките. То забавя процеса на стареене и ни поддържа млади. А семейните връзки са тези, които имат най-голямо значение.  В колкото по-сплотено семейство живеем, толкова по-голяма е вероятността да доживеем до дълбоки старини.

Четете книги

Според проучването на изследователи от университета „Йейл” хората, които четат книги, живеят средно с две години по-дълго от тези, които въобще не четат. Книгата ни помага да се откъснем от ежедневието и да забравим за налегналите ни трудности и притеснения. Проучванията сочат, че само 6 минути четене може да намали нивата на стрес с 68%. Четенето е и своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“.

Пейте

Пеенето има огромни ползи за емоционалното и физическото ни здраве. Научно доказано е, че пеенето намалява стреса, стимулирайки производството на ендорфин (хормона на щастието). Освен това е полезно за сърцето, белите дробове, коремните, гръбначни и лицеви мускули. Учените твърдят, че пеенето ни подмладява с 10 години.

Спортувайте

Всички знаем, че спортуването е полезно, но кое е оптималното за здравето ни равнище на физическа активност? Мащабно проучване сред повече от 600 хиляди души в САЩ и Европа дава отговор на този въпрос. Максимална полза за здравето и продължителността си на живот можем да извлечем, ако отделяме малко над час време за умерено движение всеки ден или малко повече от половин час за по-интензивни и натоварващи упражнения, твърдят учените. Отделянето на значително повече време за спорт е безопасно, но не носи допълнителни ползи за здравето. Препоръчителният седмичен минимум е 1,25 часа интензивни тренировки или 2,5 часа по-слабо интензивно движение (като разходка например).

Хранете се с мярка

Сама по себе си физическата активност не е достатъчна, защото сме склонни да се храним повече, когато се подлагаме на по-голямо натоварване. За да живеем дълго, трябва да се стремим към умерен прием на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Намаляването на приема на калории има по-голям ефект от спорта, ако искаме да намалим теглото си в дългосрочен период и подобрим качеството си на живот. Формулата за хранене е проста – по-лека и по-качествена храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

И балансирано...

Важно е да се консумират правилните количества от всяка група храни: въглехидрати, плодове и зеленчуци, протеини, млечни продукти, захари и мазнини. Проучванията показват, че в менюто на столетниците по света преобладава растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в повечето случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е забранено, но се консумира изключително рядко – основно при определени поводи.

Счупете рутината

Изследванията с помощта на ядрено-магнитен резонанс показват, че след три месеца практикуване на нова дейност в мозъка се създава зона, която дотогава не е съществувала. По този начин активираме нашия твърд диск и се борим срещу остаряването на мозъка. Рутината, утъпканите пътеки и непоемането на рискове разрушават мозъка ден след ден. Звучи парадоксално, но когато от време на време се излагаме на опасност, се защитаваме по най-добрия начин. Пътувайте, четете, усвоявайте нови умения, запознавайте се с нови хора, опитвайте различна храна, учете нови езици, запишете нов курс... 

Забавете темпото

Живеем в свят, обсебен от скоростта, от правенето на всичко възможно по-бързо и влагането на възможно по-малко време. Всеки момент от деня се усеща като надпревара с времето. Четем бързо, ходим бързо, отиваме на бързи срещи, правим „бърза“ йога... И това главозамайващото препускане в ежедневието ни пречи да видим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото. Фокусът върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството ни на живот. „Когато всичко около мен се движи така бързо, спирам и се запитвам: „Светът ли е толкова забързан, или умът ми?“, казва един от най-влиятелните дзенбудистки учители и писатели в Южна Корея Хеймин Суним.

Медитирайте

Медитацията е може би най-популярната практика за трениране на ума и постигане на физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя има редица ползи - освобождава от стреса, подобрява съня, прояснява мисленето, подобрява концентрацията и ни прави по-осъзнати. 

Не търсете незабавно удовлетворение

Вгледайте се внимателно в живота си и се запитайте дали сте си създавали проблеми, като сте търсили незабавно удовлетворение. Пилеете ли пари за безсмислени покупки? Препълнен ли е шкафът ви с прекалено много дрехи? Импулсивното харчене изпразва ли банковата ви сметка? Пълен ли е фризерът ви с храна, до която никога не стигате? На хората им е трудно да се откажат от незабавното удовлетворение главно при дребните избори, казва популярният индийски лекар и мислител Дипак Чопра в „Свръхгени“. И именно те до голяма степен диктуват живота ни и ни тласкат към нездравословни навици и ни товарят с негативни емоции.

Пийте кафе, чай и вино

Повечето от дълголетниците във всички пет „сини зони“ в света (области, в които е установена най-голяма концентрация на дълголетници в света) консумират ежедневно до две или три чаши чисто или леко подсладено черно кафе. В допълнение към ежедневната чаша кафе, столетниците пият вода, чай и вино.  Кафето и виното съдържат голямо количество антиоксиданти. Те предпазват организма от вредното действие на свободните радикали, което е една от причините за стареенето 0на клетките и появата на редица заболявания.

И сок от нар

Нарът може да помогне за забавяне на процеса на стареене, твърдят швейцарски учени от университета EPFL и компанията Amazentis. Те установили, че специални молекули, съдържащи се в плодовете, се трансформират под влиянието на чревната микрофлора във вещество (уролитин А), което предпазва клетките от една от основните причини за стареене.  Немалко научни доказателства потвърждават подмладяващия ефект на сок от нар, но за първи път учените откриват механизъм, който води до забавяне на процеса на стареене.

Или Мурсалски чай

Мурсалският чай е една от най-лековитите билки, които растат по нашите земи. Мурсалският чай е мощен имуностимулатор, забавя стареенето на клетките, предпазва от инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане. Има противораково действие, пречиства организма от токсините, подобрява храносмилането, бори се с бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, със заболявания на дихателната система, на сърдечно-съдовата система и др.

Не забравяйте киселото мляко

Киселото мляко забавя стареенето на организма и е може би най-добрият източник на лесно усвоим калций. Калцият е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии ограничават мутациите и образуването на ракови клетки. То също така има силно антитоксично действие. Консумацията на кисело мляко увеличава количеството на „добрите” бактерии в храносмилателната система като по този начин подобрява храносмилането и изчистването на организма. Редовната консумация на кисело мляко засилва имунитета и подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай