Ново 20 - малките кученца носят опасна бактерия

Учените насочиха вниманието си и към малките кучета

Ново 20 - малките кученца носят опасна бактерия | StandartNews.com

Учените насочиха вниманието си и към малките кучета. Кученцата в зоомагазините могат да заразят хората с бактерия, за която не съществува лечение с антибиотици, показват данните от американско проучване, цитирано от "Медикъл Експрес", съобщи БТА. 

Бактерията Campylobacter jejuni (C jejuni) не се поддава на традиционната терапия и представлява нарастващ риск за общественото здраве, предупреждават от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Специалистите са проучили 168 случая на инфекции, причинени основно от кучета от зоомагазини.

"Тези огнища показват, че продаваните животни са източник на силно резистентни към лекарства бактериални инфекции," казва доктор Марк Лафлин, който работи за американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Според събраните данни устойчивите на медикаменти щамове на C jejuni циркулират в САЩ от поне 10 години, но не са открити други техни източници освен кучета.

От началото на лятото на 2011 г. здравните служби отчитат ръст на заразени хора, които са имали контакт с животни в зоомагазини. Констатирани са 137 случая в периода между януари 2016 г. и февруари 2020 г., както и други 31 от 2011 г. Около 97% от пациентите са общували с куче през седмицата преди да се разболеят, като при 88% срещата е била с животно от зоомагазин и те са заразени с бактерията C jejuni.

Тя може да се разпространи сред много кученца, събрани на едно място. Предава се обикновено чрез заразена храна или вода.

Признаците на заболяване при домашните любимци включват унилост, липса на апетит, диария и необичайно дишане. Дори куче, което изглежда здраво, може да разпространява инфекцията, според специалистите.

Засега не е ясно дали бактерията я има и в приютите за животни. "Не знаем дали осиновените кучета са по-безопасни", признава доктор Лафлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай