Нова версия: Хрушчов поискал убийството на Кенеди

Това пише в книга ексшеф на ЦРУ

Нова версия: Хрушчов поискал убийството на Кенеди | StandartNews.com

Бившият шеф на ЦРУ Джеймс Улси твърди, че 35-ият президент на САЩ Джон Кенеди е бил убит по искане на Никита Хрушчов, бивш първи секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз . Това пише New York Post като се позовава на книгата "Операция Дракон: тайната война на Кремъл срещу Америка", написана от Улси и бивш шеф на външното разузнаване на Социалистическа Румъния Йон Пачепа, който е избягал в САЩ в края на 70-те години на миналия век.

Авторите на книгата твърдят, че Хрушчов наредил  Лий Харви Осуалд да убие Кенеди, когото съветският лидер презирал. По-късно, според слухове в КГБ, операцията била определена за рискована и решението било променено.

"Въпреки че Осуалд искал да остане в Съветския съюз, той в крайна сметка е убеден да се върне в Съединените щати и да убие президента Кенеди, когото Хрушчов презира. На Осуалд била дадена съветска съпруга и бил изпратен обратно в САЩ през юни 1962", пишат Улси и Пачепа. Те твърдят, че доказателства в подкрепа на тяхната гледна точка се съдържат в доклада на Комисията Уорън с обем от 26 тома, но поради изобилието от кодови думи до момента не е било възможно да се дешифрират.

"Лий Харви Осуалд тайно се среща в Мексико Сити със своя съветски агент- "другаря Костин", който принадлежи към тринадесетия отдел на КГБ“, пише в книгата. Там се твърди още, че Москва се опитала да вербува Осуалд още през 1957 г.

Джон Кенеди, един от най-популярните американски политици, стана през 1961 година най-младият президент на САЩ, а на 22 ноември 1963 година бе разстрелян показно в Далас. По подозрение в убийство полицията арестува Лий Харви Осуалд, когото след 2 дни застреляха в затвора. Стрелецът Джек Руби също умря в затвора от рак на белите дробове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай