Най-здравите имена черпят днес. А зетьовете…

Честваме свети мъченици седем братя Макавеи

Най-здравите имена черпят днес. А зетьовете… | StandartNews.com

Днес честваме свети мъченици седем братя Макавеи. Те са въстаници срещу елинизма и борци за юдаизма от първата половина на II век пр.н.е. Братята са начело на т.нар. въстание на Макавеите, довело до възстановяването на службата на Яхве във Втория храм. Тяхната история е предадена във Втора книга Макавейска.

ВИЖ ОЩЕ: Богородичен пост. Какво е забранено?

В миналото празникът на Макавеите се е празнувал 12 дни.  В народните вярвания той се свързва с отиващото си лято и прехода нов стопански цикъл. Затова хората в стари време гадаели какво ще е времето всеки ден от 1 до 12 август, защото според традицията всеки ден от 1-ви до 12-ти август съответства на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка. Празникът се нарича още Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей започва Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

На 1 август имен ден празнуват: Здравко, Здравка, Макавей

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай