Най-влиятелните жени в историята

От Хубавата Елена до сексапилната Монро

Най-влиятелните жени в историята | StandartNews.com

Всяка година, в  навечерието на 8 март, излизат поредица от класации за най-талантливите и красиви жени на съвремието ни. Кои са обаче са най-влиятелните в света, неподвластни на времето – класацията е на Булевард.бг

1. Хубавата Елена (около 1183 пр.н.е.)

Без значение дали Елена - дъщерята на Зевс и Леда, е съществувала наистина, влиянието й върху слабия пол е огромно. Тя помага на жените да осъзнаят, че красотата е най-мощното им оръжие, което може да спаси света, но и да предизвика война. 

2. Жана д'Арк (6 януари 1412 - 30 май 1431)

Орлеанската дева успява да обедини народа и да извоюва важни победи за френската армия по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към коронат. Това я превръща в най-голямата национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. 

3. Исабел Kастилска (11 декември 1474 - 26 ноември 1504)

Заслугите на създателката на Светата инквизиция не са свързани само с политическото обединение на Испания - завършило при внука й Карл V. Благодарение на парите и бижутата, които дава на Христофор Колумб, той успява да финансира експедицията, довела до откриването на Америка. 

4. Катерина Медичи (13 април 1519 - 5 януари 1589)

Майка на трима крале, самата тя кралица на Франция от 1547 до 1559 г., изкусна отровителка, виновница за Вартоломеевата нощ, в която са заклани над 3000 хугеноти. Катерина Медичи е най-силната жена във Франция, Италия и Ватикана през XVI век, но и един от най-големите меценати от епохата на Ренесанса. 

5. Елизабет I (7 септември 1533 - 24 март 1603)

Управлението на Кралицата дева, останало в историята като Златния век, продължава 44 години и е съпроводено с нарастващо политическо влияние на Англия по целия свят и с разцвет на културата, на която най-виден представител е самият Уилям Шекспир.

6. Екатерина Велика (28 юни 1762 - 6 ноември 1796)

След като сваля лудия си съпруг от престола, управлява самостоятелно цели 34 години. По време на царуването си Екатерина увеличава територията на Русия с над 500 000 кв. м, развива мащабна строителна дейност, която надминава постиженията на самия Петър Велики. 

7. Мария Кюри (7 ноември 1867 - 4 юли 1934)

Носителката на две Нобелови награди, единствената жена имаща Нобелова награда в две различни науки - физика и химия, първата жена преподавател в Сорбоната. Създава теорията за радиоактивността, открива нови техники при изолирането на радиоизотопите и два нови елемента - полоний и радий. 

8. Майка Тереза (26 август 1910 - 5 септември 1997)

Агнес Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име Майка Тереза и обявена за блажена от папа Йоан Павел II, е основателка на ордена Мисионери на милосърдието, известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. 

9. Индира Ганди (19 ноември 1917 - 31 октомври 1984 )

Първата жена министър-председател на Индия развива бурно промишлеността, пуска в експлоатация първата АЕЦ, прави страната си независима от външните доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.

10. Мерилин Монро (1 юни 1926 - 5 август 1962)

Най-тиражираният женски образ в човешката цивилизация, най-известният секссимвол на всички времена, най-копираният имидж в световната поп култура. Платиненорусите коси, ярко червеното червило, очната линия и до днес остават класика, наложена от Норма-Джийн Бейкър.

Историята продължава да дописва голямата класация с още невероятни жени от днешното време...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай