Най-големите трагедии по време на концерти минават без съд

За съжаление такива има, но не ги хваща законът

Най-големите трагедии по време на концерти минават без съд | StandartNews.com
  • За съжаление такива има, но не ги хваща законът

 

Всеки меломан знае, че еуфорията и адреналинът по време на големи рок и поп концерти хвърчат до небесата. Хората отиват там, за да се веселят, да излеят емоцията си, да докоснат идолите си. За съжаление обаче, това голямо количество хора и огромната енергия, която носят със себе си, не винаги подлежат на контрол. И в не един случай завършват фатално.

 

Десетата жертва

Деветгодишно момче стана десетата жертва на концерта на Травис Скот на 5 ноември на фестивала "Astroworld" в Хюстън. Американският рапър е известен с рисковото си поведение на сцената, но не е единственият, предизвикал трагедии. През 2015 г. той предизвиква феновете си на музикалната проява "Lollapalooza" да прескачат парапетите.Тогава е осъден на година надзираване, след като се признава виновен за неразумно поведение. През 2017 г. е арестуван, защото приканва почитателите си да заобиколят охраната и да се доближат до сцената.Отново се признава за виновен и плаща глоба. Съди го и фен, който твърди, че е останал парализиран, когато е изтласкан от трети балкон на концерт в Ню Йорк през 2017 г. Тогава Скот приканва присъстващите да скачат.Повече от 300 души съдят Травис Скот и Дрейк, който се качва на сцената в Хюстън за 10 минути с него, както и "Live Nation" - един от най-големите организатори на концерти в света, а и управата на парка, където е проявата на открито. Изпълнителят предложи помощ на пострадалите.И в това време защитата му без съмнение ще изтъкне, че той оставя безопасността в ръцете на професионалисти.

100 000 вилнеят на Pearl Jam

Като трагедия ще бъде запомнен и фестивалът "Roskilde" в Дания през 2000 г. Тогава хедлайнер е групата "Pearl Jam", а повече от 100 000 души отиват да ги видят и чуят на живо. В един момент тъплапа напираа към сцената, вследствие на което бандата е помолена да прекрати изпълнението си, но вече е късно. Публиката е извън контрол. Стъпкани са девет души.

11 жертви на концерт на The Who

Концерт на група "The Who" в Синсинати през 1979 г. взима 11 жертви, а 27 са сериозно ранени. Билетите тогава са без места и когато музикантите правят проверка на звука, феновете решават, че шоуто започва. Всички се втурват напред и стъпкват паднали хора.

Трагедия по време на шоу на Rolling Stones

Името на легендарните "Rolling Stones" също се свързва с трагедия, случила се по време на тяхна изява. Те обявяват безплатно шоу на пистата "Altamont" в Калифорния през 1969 г., като ангажират за безопасността моторния круб "Тhe Hells Angels".Мотористите обаче се оказват склонни към насилие. 18-годишно момиче умира от прободни рани, а други двама - след като са блъснати с автомобил. Един се удавя.

Концерти на други групи, например на "Guns N' Roses" в Торонто през 1992 г., или фестивалът Удсток 1999 ще бъдат запомнени с нанесените щети от разбеснялата се публика.

Според експерти подобни инциденти са предотвратими, а жертвите са поставени в ситуации извън контрола им от организаторите. Една от причините те да се повтарят е, че тежки присъди за такова нехайство няма.

Ужасът в парижката "Батаклан"

Смъртта на 87 зрители на концерта на "Ийгълс ъф дет метъл" в Париж е една от най-ужасяващите трагедии, разигравали се някога на рок форуми. Това стана по време на огромния терористичен акт във френската столица, където пострадаха хора и на други места в Париж.

Пожар в Букурещ, загинаха и музиканти

Пожар по време на концерта на румънската хеви метъл група Goodbye To Gravity в букурещкия клуб Colectiv отне живота на 51 души, сред които и петима от музикантите. Оцеля само вокалистът Андрей Галют. Причина за пожара е неизправност в пиротехническата система на Goodbye To Gravity.

Вентилационна решетка в Сонам и ураганът в Белгия

На концерт на групата 4Minutes в южнокорейския град Сонам загинаха 16 души. Вентилационната решетка, върху която били застанали, се счупила и паднали от 20-метрова височина.На белгийския фестивал "Пукелпоп" загинаха 5 души, а други 140 пострадаха. Нещастието беше предизвикано от силен вятър, който стовари върху публиката дървета, тенти и счупени осветителни мачти. През август 2015-а на същия фестивал се взриви газова бутилка в палатковия лагер. Няколко човека бяха откарани в болница.Мощен порив на вятъра пък събори сцената върху зрителите, които очакваха шоуто на бандата Sugarland на панаир в американския град Индианаполис. Починаха 7 души, а 58 бяха ранени.

 Масовото сбиване в Миас

На рок фестивала "Торнадо" в уралския град Миас няколко десетки души, въоръжени с бейзболни бухалки и шокови палки, нападнаха зрителите. Рани получиха 17 човека. Организатор на мелето се оказа предприемачът Роберт Назарян, впоследствие осъден на 6 години затвор. Заедно с него зад решетките бяха тикнати още 12 негови съучастници.Психично болен застреля китариста на PanteraНа концерт в Кълъмбъс, щата Охайо, 25-годишният Нейтън Гейл застреля направо на сцената бившия китарист на групата "Пантера" Даръл Ланс Абъд, известен с прякорите Даймънд Даръл и Даймбег Даръл. Гейл отне живота на още трима души и рани тежко други двама, преди да се самоубие. Той бил вманиачен фен на Pantera и смятал, че Даръл е виновен за разпадането на бандата.На лайв на групата "Грейт Уайт" в клуб The Station в американския град Уест Уорик загинаха 100 души, а ранените бяха над 230. Причина за трагедията е неизправност на пиротехническата машина. Част от хората се задушили до смърт от гъстия пушек, а други били стъпкани от тълпата, която панически се опитвала да напусне помещението.Дълъг е списъкът на подобни трагични събития. в случая абсурдното е, че много често наистина законът не ги лови...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай