На този ден: Създадени са ФК Барселона и Майкрософт, умира Баташов

Все още е загадка как се е удавила актрисата Натали Ууд

На този ден: Създадени са ФК Барселона и Майкрософт, умира Баташов | StandartNews.com

Какво се е случило на 29 ноември през годините? Ето някои от най-значивите събития:

През 1877 г. американският изобретател Томас Едисън представя фонографа, който е предшественик на грамофона. 

През 1899 г. в испанския град Барселона е основан испанският гранд Барселона. Тимът е петкратен носител на Шампионска лига, а в отбора е играл и най-успешният ни футболист Христо Стоичков, който вдига Шампионската купа през 1992 г, ставайки първият и за момента единствен български футболист, спечелил най-ценния европейски клубен турнир. 

През 1922 г. Хауърд Картър отваря гробницата на фараона Тутанкамон за публиката. 

През 1929 г. е извършен първият полет със самолет над Южния полюс от американския пилот Ричард Бърд.

През 1945 г. е създадена Социалистическа федеративна република Югославия. До 2003 г. този ден се чества в Югославия като Ден на републиката. 

През 1947 г. по искане на ООН територията на Палестина е разделена на две части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави - Израел и Палестина. 

През 1962 г. започва историята на Конкорд. Подписан е договор между Франция и Великобритания за съвместно проектиране и производство на самолетите. Самолетът излиза от производство през 2003 и е изведен от експлоатация само няколко дни преди да отпразнува 41 години. 

През 1975 г. Бил Гейтс и Пол Алън създават фирмата Майкрософт. Дълги години Гейтс е най-богатият човек в света. 

През 1981 г. актрисата Натали Ууд, една от най-популярните през 60-те години и 70-те години, се удавя, след като пада от яхта в Калифорния. И до ден днешен това остава една от най-големите загадки в Холивуд, като много от теориите са, че актрисата е била убита. 

През 1990 г. правителството на Андрей Луканов подава оставка под натиск на протестиращите.

На този ден са родени легендарният футболен треньор Ернст Хапел, бившият френският президент Жак Ширак, певицата Кичка Бодурова.

Умират българският просветен деец Константин Фотинов, италианският композитор Джакомо Пучини, българският политик Г.М. Димитров, една от легендите на Бийтълс - Джорд Харисън и българският актьор Андрей Баташов.

/източник TrafficNews.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай