Момичета на Сатаната: серийните убийци от сектата на Менсън

Двайсетгодишни девойки заклали седем души, сред които и съпругата на Роман Полански. Една от тях може да излезе на свобода след 40 г. в затвора

Момичета на Сатаната: серийните убийци от сектата на Менсън | StandartNews.com

Една от последователките на печално известния американски сериен убиец Чарлз Менсън – Лесли Ван Хаутен, може да излезе на свобода след 40 г. в затвора, според препоръка на комисията по предсрочно освобождаване в щата Калифорния. Сектата на Менсън „Семейство“ се състояла основно от момичета. За техните истории и мотивите, каращи ги сляпо да следват своя лидер, пише РИА Новости.

-----------------------------------------

Убийството в „Сиело драйв“

Най-известното престъпление на "Семейството“ е клането в Лос Анджелис на 9 август 1969 г. в къща в Сиело драйв, където живеел известният режисьор Роман Полански със съпругата си – акрисата Шарон Тейт. През въпросната вечер Полански бил в чужбина, а жена му, бременна в осмия месец, прекарвала времето в компанията на трима приятели.

Разследването по-късно така и не установило защо „Семейството“ е избрало точно този адрес. Според една от версиите Менсън, който се изживявал като музикант, предположил, че домът е на продуцент, който отказал да работи с него. Според друга - основателят на сектата е бил преди това в имението, знаел е разположението на помещенията и е избрал тази къща в покрайнините.

Самият Менсън не участвал в клането. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, бременната Шарон Тейт била прободена 16 пъти с нож, нейната приятелка – 28 пъти, а един от гостите е буквално разкъсан на парчета: два пъти е прострелян, 13 пъти ударен с тъп предмет по главата и намушкан 51 пъти.

На следващия ден били убити още двама. Менсън влиза в къща и вързва стопаните - собственик на няколко магазина и съпругата му. След това неговите съучастници брутално избиват жертвите.

Първоначално полицията тръгва по погрешна следа за наркотици. Според някои данни, загиналите са употребявали психотропни вещества и разследването предполага, че може да са станали жертви на наркотърговци. Пазителите на реда не видели връзка между убийствата, извършени в тези два дни. Но само след няколко месеца следствието установило: и в двете престъпления са замесени членове на комуната „Семейството“, а основните извършители са момичета на възраст между 20 и 22 години.
 

"Не ми е жал за теб, жено!“

За убийствата Чарз Менсън лично избрал петима сред  последователите си - Чарлз Уотсън, Сюзън Аткинс, Патрисия Кренвинкел, Лесли Ван Хаутен и Линда Касабян. Последната не взела пряко участие в престъпленията, а след това станала основен свидетел.

Всяко от момичетата има сложна история, докато стигне до „Семейството“. Например Сюзън Аткинс напуска дома след смъртта на майка си, защото не се разбира с баща си. Пристига в Сан Франциско и припечелва от каквото може – била стриптизьорка, проститутка.

Лесли Ван Хаутен от 14-годишна приемала наркотици, на 17 забременяла, но майка й я принудила да направи аборт.

Младата възраст, тежкото детство и нездравата зависимост от Менсън не смекчили решението на съда – всички говорили за смърнто наказание. По-късно, след отмяната му в Калифорния, го заменили с доживотен затвор.

По спомени на обществения обвинител, момичетата убийци не се разкайвали в съда. Нещо повече – заедно с Менсън превърнали процеса в шоу. Демонстративно се обръщали към съда с гръб, постоянно скачали от местата си и крещели лозунги. Когато Менсън изрязал на лицето си кръст, момичетата го последвали. Жестокостта, наглостта и хладнокръвието на подсъдимите наложили няколко пъти да се прекрати заседанието. От някои признания на обвиняемите и подробности от престъпленията на присъсващите им станало лошо.

Сюзън Аткинс цветно описала как убивала жената на Роман Полански. Според показанията, при молба за пощада тя отговорила: „Не ми е жал за теб, жено!“ Тя даже потопила кърпичка в кръвта на бременната и написала на стената думата „свине“. Също така й хрумнала идея да изреже от тялото на жертвата бебето, но не се решила да го направи.

Желанието на Аткинс да се похвали със своите „подвизи“ довело полицията при „Семейството“. Първо я арестували по подозрение в други престъпления, но момичето не се сдържало и разказало за живота в сектата на своята съседка по килия. Тя пък съобщила за Аткинс на полицаите.

Мислели го за Исус, върнал се на земята

Обвинението успяло да докаже, че именно Менсън е разпоредил да се извършат седемте убийства. Момичетата се прекланяли пред него, считали го за Исус, върнал се на земята. Самият главатар никога не се наричал така и даже твърдял, че той е дявол, сатана.

Менсън успял да събере около себе си около 100 човека. Комуната започнала да се формира през 1967 г. , когато главатарят излязъл от затвора след поредната присъда. Към 32-та си годишнина той имал зад гърба си няколко присъди за мошеничество, насилие и кражби.

След напускането на затвора Менсън се отправил към Сан Франциско, където се запалил по идеите на хипитата и техния начин на живот. Пуснал дълга коса, започнал да съчинява музика.

По свидетелски показания, които събира в своята книга Винсент Буглиози, първото момиче на Менсън било на 23 г. , работело като библиотекарка в Калифорнийския университет. Не се отличавало с особена красота и Менсън бил първият й мъж. Момичето му се подчинявало безусловно

Скоро Менсън започнал да води в къщи все нови и нови момичета. В крайна сметка „братята“ и „сестрите“, които били значително повече, се събрали в ранчо недалеко от Лос Анджелис. Там по-рано снимали уестърни.

Последователите на Менсън се хранели с каквото намерят в кофите за боклук, обирали домове. През по-голямата част от времето сектантите приемали наркотици и участвали в оргии. Менсън жадувал за успех на музикалното поприще и искал да прокара своите идеи до широка аудитория. А идеите били, меко казано, специфични. Менсън трърдял, че се задава междурасова война, в която ще победят афроамериканците. Тогава той със „Семейството“ ще се скрие в пустинята, под земята и ще де върне след войната, за да възроди човечеството, тъй като според него чернокожите няма да могат да живеят без белите.

Живот след Менсън

Членовете на „Семейството“ искрено вярвали във всичко това. След присъдата, феновете на Менсън се умножили и той поддържал активна кореспонденция до смъртта си през ноември 2017 г.

По данни на сайтове на фанатици, Сюзън Аткинс написала книга в затвора и два пъти се омъжила. Първият път – за човек, който й се представил за милионер. Узнавайки, че няма никакво богатство, Аткинс поискала развод и се омъжила за студент, по-млад от нея с 15 г. През 2009 г.  умряла в затвора от рак на мозъка.

Патриция Кренвинкел задочно получила образование, помагала на другите затворници да се научат да четат, писала стихове, играла волейбол.

Лесли Ван Хаутен също получила задочно образование /бакалавър по изкуствата/, активно участвала в затворнически програми. Омъжила се за бивш затворник, с който водела дълга кореспонденция, но бракът се разпаднал.

Всички осъдени не веднъж подавали молби за предсрочно освобождаване, но напразно. Само на Ван Хаутен било отказано 16 пъти. Комисията по предстрочно освобождаване на щата Калифорния на два пъти препоръчвала нейното освобождаване, но се намесил губернаторът на щата Джери Браун. Не е ясно дали новият губернатор Кевин Нюсом ще последва примера на предшественика си. За вземането на решение той има няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай