Новата мода: Дрехи с антивирусни нишки

Фешън индустрията се преформулира, казва Милена Атанасова, единствената БГ дизайнерка в енциклопедията на световната висша мода

Новата мода: Дрехи с антивирусни нишки | StandartNews.com

„Елегантността придобива нови измерения“, коментира Милена Атанасова, единствената БГ дизайнерка, която фигурира в световна енциклопедия за висша мода. Дамата, която е и художник, през последните 20 години живее и работи в Париж, където преподава като гост професор в "Studio MVL fashion design", професионален институт за визуални изкуства и мода. Милена - като експерт в законите на елегантността и в тънкостите на  фешън бизнеса - учи студентите не само как се правят дрехи, но и как те да бъдат конкурентни на европейския и световния пазар. Дизайнерката, работила за Стела Макартни, „Живанши“, Аликзандър Макуин, „Ланвен“, в София представя авторски произведения в своята галерия „М image“ и ДАДЕ ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК СТАНДАРТ..

- Госпожо Атанасова, започна ли възраждането на световната мода? 

- Модата се готви да демонстрира нов диалог със света. Най-вероятно това ще започне да се случва от септемви. Блокадата започна да се вдига, но индустрията ще трябва да се бори усилено срещу ефекта на доминото, роден от кризата и засегнал доходите и на потребителите, и на производителите. Сигурно е обаче, че модата ще се върне към елегантното и качествено облекло. Международните компании развиват оригинални концепции  и стратегии - от лукс до иновации, като марките работят най-вече за възстановяването на качеството и стойността. В доклад на специализираните агенции за анализ четем, че по най-известните модни улици се наблюдава увеличение на покупките  с 49%, въпреки регистрирания скок в онлайн пазаруването. Разбира се, дигиталната търговия ще се развие максимално и ще покрие широк диапазон на предлагане. И тъкмо тя ще бъде ключов и дългосрочен фактор във възраждането на бизнеса. Изчаквайки, потребителите много ще внимават за разходите си – докато ситуацията бъде овладяна успешно и трайно.

- Ще има ли разместване на лидерите в най-големите брандове?

- В момента дизайнерите са обединени от амбицията за създаване на по-устойчива индустрия. Ключовите позиции ще бъдат заети от изявени лидери, така че може да очакваме всякакви трансформации. Алесандро Микеле, творческият директор на „Гучи“, коментира в онлайн среща с медии от целия свят, че е дошло времето „да се преосмисли творчеството и бъдещето на компанията". Той сподели желанието си модната къща да намали годишните ревюта от 5 на 2 – при това без сезонност. Според него ще е рационално могъщата фешън компания да се откаже от круизните колекции и показването им пред публика, което досега ставаше при страхотен блясък – примерно край Уестминстърското абатство в Лондон или Капитолийските музеи в Рим. „Да бъдем възможно най-свободни – след всяко шоу всички модели веднага да влизат в бутиците“, беше категоричен Микеле. Принципно тенденцията е към новаторство и партньорство на всички нива. Изправени пред  загуби, марките  преосмислят дигиталната комуникация – те използват всички медии: „Баленсиага“, например, предлага видеоклипа на най-новото си шоу в Youtube. 

Френската федерация за мода пък създаде схема за отпускане на средства за нов дигитален план. Интелектът в бранша работи за максималното ограничаване на финансовите трусове.

- Какво още се случва във Франция, с която вие сте свързана от години?

- Карл Лагерфелд казваше „Най-доброто нещо, което може да се случи на една рокля, е тя да бъде носена. Модата не е за музейни експонати.“ А френската ще я има и след коронавируса, като тя ще трябва да ограничи въздействието на различните паники. Някои от бутиците през цялото време поддържат връзка със своите клиенти чрез социалните мрежи. Дизайнерите в Париж се стремят към създаването на вечни колекции в неутрални тонове, чиито модели могат да се носят 10 години. Според тях тази естетика идеално отговаря на устойчивото разумно производство. В момента бизнесът във Франция преосмисля границите на икономическите си системи. За да не бъдат погребани, големите имена  се адаптират, подобно на „Лакост“, чиито модели през последната година придобиха по-малко юношески, по-ефирен и луксозен вид, наемайки дизайнерката Луиз Тротер.

- Какви промени да очакваме във визията?

- Минимализмът ще се редува с моделите, създадени с така наречената „екологична информираност“. Маските – също като  качулките – се превръщат в постоянен аксесоар. Възможно  е неоготическата тенденция да се появи отново. Работи се по  пуловери и други дрехи с антивирусни нишки, по вариации около униформата на медицинската сестра, както и по нови щампи. Група дизайнери, водени от Дрис Ван Нотен - Крейг Грийн, Тори Бърч и Том Браун, призоваха за различен календар в тематичните събития, но към момента Камарата за мода в Италия  все още планира четири седмици в Милано и няма намерение да променя датите. Но, разбира се, всичко зависи от контрола над вируса. Някои от модните къщи ще имат дефилета с ограничен брой публика, а други ще предлагат видео разходка сред колекцията. Оптимистична новина е завръщането на Гарет Пъг, който живее и твори в Париж.

Известният английски авангарден дизайнер  се подготвя да се върне на модния подиум, като изкупи обратно 49 % от търговска марка на Рик Оуенс. Базираният в Париж испанец Джони Кока е новият директор на дамските кожени изделия на „Луи Вюитон“, а колегата му от луксозния лейбъл Вирджил Аблох предвиди  успеха на минималистичното улично облекло. Няма съмнение, че Франция и Италия ще продължават да носят олимпийския огън на висшата мода. И че индустрията на лукса няма да загуби чара си, тъй като винаги се нуждаем от „висок“ дизайн и висши технологии - това е еволюцията, така върви светът.

- Къде прогнозирате най-активна динамика?

-  В бутиковите облекла, като дизайнерите ще внимават производството да не нарушава баланса на природата. Рекламните стратегии също се преразглеждат – от витрините на магазините  до витрините на онлайн предложенията. Всичко в модата се преформулира. Както вече стана ясно, радикално ще се промени броят на дефилетата.

- Новата реалност ще вдигне ли цените?

- С отварянато на магазините започват притесненията за хигиената. Всеки пипа дрехите и обувките, докато ги пробва. Няма как да се мине без допълнителни мерки. Но френската модна индустрия винаги e готова да подкрепи добра кауза.

- Вие как се справяте?

- Най-добрите възможности най-често идват под формата на трудности или временни лишения. Не е нужно да си богат, за да създаваш красота и елегантност. Израснах  в семейство, което живееше достатъчно скромно – и това ме караше непрекъснато да търся творчески решения. Постоянно ровех на тавана в дрехите на баба ми - там винаги намирах чудесни материи от нейната младост. Преработвах дрехите, които братята ми вече не носеха, и често създавах напълно оригинални дизайнерски облекла. С времето това прерасна в създаване на колекции до степен художествени произведения и висша мода. Днес, в условията на коронакризата, тези опит и знания ми дават сигурност. Защото е сигурно - пандемията няма да промени човешката природа. Модата ще започне да се подчинява на реалността, уникалните модели ще придобият нов смисъл.

- Кои са принципите за оцеляване във фешън бизнеса?

- Прецизен маркетинг, контрол върху идентичността на марката,  като нейната история е от основно значение. Хората, които знаят как да създават дизайн и елегантност по най-прагматичния начин, успяват във всякакви условия. Каквито и да са нагласите у публиката, всеки се стреми към качество и зрелищност. Най-сигурно е да се заложи на предварителните продажби, включително на бутици и уебсайтове. Това е отличен начин да стартирате или рестартирате този бизнес. Идеята е да накарате клиентите да купуват предварително моделите ви, които трябва да са разработени в оригинална визия, базирана на модни и технически скици, технологични пакети и проби. /Производителите, с които ще потвърдите срока и цената, трябва да са предварително договорени./ Имате различни възможности – да работите в малък обем (както направих с първия си моден бизнес) или да си партнирате с голяма фабрика за производство на хиляди модели /работила съм и по този начин/. Наложете личния си стил и не забравяйте, че облеклото винаги е послание. Дръжте под око и социалните мрежи. В момента оптимизмът и смелостта са задължителни, за да продължим напред.  Мода е имало и ще има, но този път с нов поглед към красотата и  необходимостта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай