Махнете всички лоши изкушения от масата

Основен проблем за нас е прекалено лесният достъп до хладилника

Махнете всички лоши изкушения от масата | StandartNews.com

Мнозина неусетно преяждат, докато са вкъщи, а основната причина за това е прекалено лесната достъпност до хладилника. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна - хладилникът не е толкова близо и ако има закуски, тогава като правило контролираме броя на храненията си.

Това коментира клиничният психолог, специалист по корекция на хранителното поведение Варвара Зародина, цитирана от БГНЕС.

Според специалиста ключът е да развием съзнателно отношение към храната. "Ако си записвате какво сте яли, ще сте по критични в оценката. Понякога изглежда, че не сте яли нищо, а продължавате да трупате килограми. Но ако си запишете, ще видите, че това изобщо не е така. Някъде ще се появи парче сирене, някъде половин парче сладкиш или баница, споделили сте с детето солети или чипс и т.н. Ще видите, че в един момент се натрупват доста неща”, казва диетологът.

Тя съветва да си правим график на хранене: какво ще ядем за закуска, обяд и вечеря, така ще елиминираме „незабележимите” междинни закуски.

„Препоръчително е да премахнете от погледа си всички бисквитки и дребни сладкиши, разпръснати около вазите и по рафтовете в жилището ви, така че да не са винаги в полезрението и зоната за достъп “, съветва експертът.

Добър начин е да правите нещо с ръцете си. "По време на изолационния период ръцете ви се занимават с клавиатурата или с дистанционното на телевизора. Ако са свободни, храната ги привлича. Вместо това може да рисувате, четете, правите гимнастика, редите пъзел или да плетете на една кука" - смята Зародина.

"Най-вредни са сладките малки закуски: бисквитки, ядки, сушени плодове. Няма нищо лошо в самия сушен плод, просто го заменете с пресен. Пийте чай и кафе без захар. Преяждането с нездравословни закуски започва от магазина, добави експертът. Най-хубавото е просто да спрете да ги купувате и да ги замените с нещо полезно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай