Лъжем средно по десет пъти на седмица

Само дребните лъжи са безобидни

Лъжем средно по десет пъти на седмица | StandartNews.com

Лъжата често може да бъде по-лесна и по-мила от истината и всеки, който твърди, че никога не е лъгал, вероятно лъже. Но е изненадващо всъщност, че лъжем средно по десет пъти на седмица. Дребните лъжи са толкова безобидни, че те очевидно излизат от устата ни, без дори да забележим, че се отклоняваме от истината.

Д-р Пол Сийгер, старши преподавател по психология, който се специализира в психология на лъжата, казва, че е здравословно да послъгваме.

"За да няма проблеми в обществото, трябва да изричаме малки лъжи. Ако вашият партньор се прибира вкъщи с най-новото си произведение на изкуството и казва: "Какво мислиш за това?", той/тя иска подкрепа. Независимо дали ви харесва или не, казвате, че е хубаво".

За съжаление, д-р Сийгър казва, че няма такова нещо като "носа на Пинокио", когато се опитвате да разберете дали някой лъже или не и дори митът, че децата покриват устата си, когато лъжат, е недоказан.

"Както всеки добър покер играч ще ви каже, възможно е да си контролирате лицето", казва д-р Сийгър. "Но може да започнете да тропате с крака си, без дори да осъзнаете, или един от пръстите ви може да започне да потрепва. Особеностите се различават от човек на човек. Ако някой се отклонява от нормалното поведение трябва да има причина - може би лъже или може просто да не се чувства добре".

Въпреки че има някои много точни детектори на лъжата, хората не са особено добри в преценката на това дали някой лъже. Независимо дали смятате, че сте добър в разкриването на лъжата, повечето хора могат да познаят кога друг лъже в около 54 % от случаите.

Ние лъжем, за да защитим себе си и другите и за да увеличим егото си. "Някои хора лъжат с цел да изпъкнат за сметка на другите - това им дава чувство за власт", казва д-р Сийгър.

Но лъжата може да излезе извън нормалността на ежедневието и да премине в симптом на патологично състояние.

Психиатърът д-р Козмо Халстром казва, че непрекъснатото лъгане може да бъде признак на дълбоко разстройство на личността като психопатия, социопатия или гранично разстройство на личността.

"Някои хора живеят в един фантастичен свят и не казват истината – това са хората, които са с различни нарушени функции в своята психологическа цялост и чувстват нуждата да живеят фалшив живот", казва д-р Халстром. "Психопатите, например, нямат никакви угризения или съвест. Те се фокусират върху краткосрочната печалба, не изпитват вина и живеят за момента - импулсивно и без да мислят за последствията".

В една форма на патологична лъжа, известна като синдром на Мюнхаузен, хората се опитват да убедят лекарите, че имат сериозно заболяване.

Трудно е да разберете колко са патологичните лъжци сред вашите приятели или колеги, тъй като повечето са изключително убедителни лъжци.

И тъй като непрекъснатото лъгане е симптоматично клинично състояние, патологичните лъжци може да не се държат по същия начин както повечето хора, които лъжат от време на време - като покажат облекчение, когато темата на разговор се отдалечи от тяхната лъжа.

Не знаем колко хора са патологични лъжци, тъй като малцина ще признаят състоянието. Но ако има хора, които лъжат постоянно, а средностатистическият човек лъже по десет пъти на седмица, логиката подсказва, че има високо морални хора, които почти не лъжат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай