Лято е! Време за морски дарове

През ваканцията похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти

Лято е! Време за морски дарове | StandartNews.com
  • През ваканцията похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти

Всички морски дарове съдържат калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

  • Мидите са богати и на фосфор и цинк. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.
  • Скаридите също имат подобна слава. Това се дължи на цинкът, който покачва нивото на тестостерон при мъжа. Освен това йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо.
  • Раците и калмарите също са основен източник на цинк и витамин В12. Той е необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система.

Суфле с раци

Необходими продукти: раци - 400 г месо, сметана - 2 с.л., чесън - 2 скилидки, кориандър - 1 с.л., масло - 60 г, лимонов сок - 20 мл, яйца - 2 бр. (белтъци), черен пипер - 1/2 ч.л., сол - 2 щипки

Начин на приготвяне: Месото от раци се нарязва на парченца. Добавят се нарязаният на ситно чесън, кориандърът, маслото, лимоновият сок, сметаната, солта и черният пипер.Отделят се белтъците на яйцата, разбиват се на сняг и внимателно се добавят към останалата смес. Разбърква се добре и се сипва в намазани с масло купички, които се нареждат в тава.Запичат се в загрята на 180 градуса фурна на водна баня 35 минути. Суфлетата се сервират студени, като се обръщат върху плоска чиния и се поливат със загрято масло.

Супа с картофи и морски дарове

Необходими продукти:  4-5 средно големи картофа, 150 г филе от риба по избор нарязано на кубчета, 100 г скариди, 100 г миди с черупките, 100 г калмари на кръгчета, 1/2 зелена чушка, 1 голям домат, 1/2 лук, 1-2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, зехтин, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Чушката и лукът се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Към тях се добавят и нарязаните на кубчета картофи, за да се запържат за няколко минути. Добавете сол и черен пипер на вкус.Прибавете вода, която да покрие картофите и сложете нарязаните калмари. Когато супата заври може да добавите и рибата, почистените скариди и мидите. Варете, докато мидите си отворят черупките.Преди да сервирате завършете супата с нарязания на ситно магданоз и счукания чесън. По желание може да се добави малко шафран.

Бързи панирани калмари

Необходими продукти: калмари - 500 г, олио - за пържене, яйца - 3 бр., сол - 1 к.л., лимонов сок - от 1 лимон, бяло брашно - 100 г, царевично брашно - 2 с.л.

Начин на приготвяне: Почистете калмарите, нарежете ги на шайби, не по-дебели от 1 см.В купа разбийте яйцата с вилица. Смесете двата вида брашно със сол. Топите първо шайбите в брашното, после в яйцата и отново в брашно.Загрейте олио в тиган, пържете на умерен огън от двете страни до златисто. Извадете панираните калмари върху салфетка да попие мазнината.Поръсете бързите панирани калмари с лимонов сок и сервирайте.

Скариди с чесън и магданоз

Необходими продукти: 250 г скариди, изчистени, 3-4 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 1-2 стръка пресен магданоз, ситно нарязан, 50 мл лимонов сок, пресен, 1 щипка черен пипер, 1 щипка сол

Начин на приготвяне: Загрейте мазнината в голям тиган на средна температура. Нарежете на много ситно чесъна. След това го запържете в мазнината. Добавете скаридите, черния пипер и солта. Разбъркайте всичко, докато се смесят вкусовете.Не пържете повече от няколко минути. Скаридите нямат нужда от много термична обработка. Накрая малко преди да свалите от котлона добавете и ситно нарязания магданоз. Сервирайте скаридите, полети със сока от лимон.

Пикантни задушени миди

Необходими продукти:  1 кг миди, 1 люта чушка, 3 скилидки чесън, млян, 1 щипка черен пипер, 1 щипка сол, 3-4 супени лъжици зехтин, лимон

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера на средна температура. Запържете чесъна в мазнината. Нарежете лютата чушка и я добавете в тигана. Разбъркайте, докато зеленчуците омекнат.Измийте и отцедете мидите, за да не пръскат в мазнината. След това ги сложете в тигана и похлупете с капак. Оставете ги да се готвят известно време, докато поомекнат.Когато са почти готови мидите ще се отворят. Овкусете с черния пипер и солта и разбъркайте добре. Сервирайте мидите с пресен сок от лимон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай