Истина ли е легендата за “Летящия холандец”

Три случая на кораби, които се носят във въздуха, заснети във Великобритания от началото на март

Истина ли е легендата за “Летящия холандец” | StandartNews.com
  • Фата Моргана ли е родила легендата за призрачния ветроход, носещ лоша поличба за моряците?
  • Три случая на кораби, които се носят във въздуха, заснети във Великобритания от началото на март

Дейвид Морис се разхожда по крайбрежието на Корниш близо до Фалмут, когато е поразен от странна гледка - кораб, който се носи във въздуха над хоризонта!Всеки, който види подобно нещо, неминуемо би си помислил за кораба-призрак, обречен да плава завинаги по моретата - "Летящият холандец". 

Или поне за "съвременника" му от филма "Карибски пирати" и капитана му Дейви Джоунс, всяващ ужас сред мореплавателите. Дейвид Морис ахва, но за щастие не пропуска да улови този момент с камерата си и след това публикува снимката в мрежата. На нея се вижда кораб, който се рее на няколко метра над повърхността на водата.  Фотосът предизвика различни коментари и спорове реалност ли е или монтаж.

 

 

Всъщност за необичайното явление си има обяснение

Причината, поради която корабът изглежда като летящ над морето, е оптическа илюзия. Тя се причинява от "специални метеорологични условия, които изкривяват светлината ", обясни метеорологът Девид Брийн пред ВВС. Става въпрос за ефектаФата Моргана /Fata Morgana/. Миражът носи името на Морган льо Фай - магьосницата от легендата за Артур, която  казва, че използва магията си, за да привлича моряци в капаните си. Това е оптичен ефект, при който над земната повърхност може да се видят миражи на обекти, намиращи се отвъд хоризонта.Причина за това явление е рязкото захлаждане. В атмосферата се образуват няколко слоя с различна температура. Вследствие на това възниква т.нар ефект на лупата, отклоняваща светлинните лъчи. Изображението може да бъде различно - обърнато или право, обясняват експерти.  Подобно явление  може да се наблюдава при специални условия: студен въздух, ясно синьо небе, отсъствие на облачност."Миражът се причинява от климатични условия, известни като температурна инверсия, когато студеният въздух е близо до морето, а по-топлият въздух е над него", казва Брейн."Тъй като студеният въздух е по-плътен от топлия, това води до огъване на светлината към наблюдател, който стои на брега, изкривявайки отдалечен обект", обяснява експертът.Според метеоролога това явление се наблюдава рядко в Обединеното кралство, много по-често се случва в Арктика.Но явно че е имало всички необходими условия за Фата Моргана, защото в началото на март беше съобщено за наблюдения на "летящи" кораби и в Девън, и в Шотландия."Летящ танкер" е забелязан край бреговете на Банф, Абърдийншир, а круизни кораби са заснети да "витаят" над водите близо до Пейнтън, Девън.През март 2020 г. жена на име Ева Аткинсън видя "летящ кораб" от балкона и в Гава Мар до Барселона.

Историята за капитана богохулник

Фата Моргана ли е родила легендата за "Летящия холандец", която векове наред се предавала сред моряците и предизвиквала страх и паника? А срещата с "призрачния ветроход" се смятала за много лоша поличба, че корабът, застанал на пътя му, няма да достигне пристанището, към което пътувал. Легендата разказва, че през 1700 г. холандският капитан Филип ван дер Декен (в други версии - ван Стратен) - пияница, атеист и богохулник, се завръщал с кораба си от Индия, а на борда пътували младеж и девойка, които били сгодени. Капитанът харесал момичето, убил годеника и й предложил да се ожени за него. В отговор девойката се хвърлила зад борда. Когато се опитали да заобикалят Нос Добра надежда (в други версии - нос Хорн), корабът, който е известен с бързината си, попаднал в силна буря.Сред суеверните моряци на борда започнало недоволство и боцманът предложил да изчакат да свърши лошото време в някой залив. Но капитанът го застрелял заедно с други недоволни, а след това се заклел в костите на майка си, че никой от екипажа няма да слезе на брега, докато не заобиколят носа, дори и да плават цяла вечност. В отговор се чул глас от небето: "Така да бъде. Плавай!" Така Ван дер Декен, който бил известен с богохулния си език,  донесъл проклятие на кораба и екипажа си. Той и моряците му станали безсмъртни и неуязвими, но обречени да не могат да стъпят на брега и  завинаги да се скитат по вълните на Световния океан до деня на Страшния съд.Според някои версии обаче капитанът има шанс да намери мир: веднъж на всеки десет години Ван дер Декен може да се върне на земята и да се опита да откриежена, която доброволно да се съгласи да стане негова съпруга. Според друг вариант има определена вълшебна дума, която може да премахне проклятието и да успокои "Летящия холандец" и екипажа му.

Корабокрушение или жълта треска на борда

Изследователите на морската история смятат, че в основата на легендата стои реално събитие, което се случило през 1641 г. с холандски търговски кораб. Капитанът му се опитал да заобиколи нос Добра надежда и да намери удобно място за селище, което трябвало да се превърне в транзитен пункт за почивка и попълване на запасите на корабите на Източно-Индийска компания.Силната буря, в която попаднали, не уплашила екипажа и корабът продължил опитите си. Но оттогава изчезнал безследно.Има и друга версия. В края на 1770 г. на остров Малта акостирал холандски кораб, чийто екипаж от 23-ма моряци бил заразен с жълта треска - смъртоносна болест, сходна с чумата. Великият магистър на Малтийския орден забранил на екипажа да слиза на брега и корабът отплавал за Тунис. Но там вече били предупредени и не го пуснали в пристанището. Същото се случило в Неапол, Франция и Англия.  Един по един членовете на екипажа умирали и накрая на кораба останали само скелетите.Според друга история, през 1881 г. с "Летящия холандец" се срещнал британският кораб "Вакханка", на чийто борд пътувал млад принц. Морякът, който в момента на срещата стоял на вахта и видял прокълнатия платноход, скоро загинал при нещастен случай. Но принцът останал жив и здрав и по-късно станал крал на Британия под името Джордж V.Митичният кораб-призрак бил срещан дори през XX век. През март 1939 г. го видели много южноафрикански курортисти, които почивали на плажа. За това писали вестниците по цял свят.Известни са немалко случаи, когато в морето са откривани кораби без моряци на борда. Но рядко има убедително обяснение какво точно се случило.  Съществуват най-различни версии. От най-екзотичните - отвличане от извънземни, преминаване на екипажа в паралелни светове, попадане в зона на смъртоносни ултразвукови излъчвания, до по-реалистични - масово отравяне, епидемия, пиратско нападение, пише iskamdaznam.com. Има ли истински "холандец" сред такива кораби? Или всички те са жертви на ветрохода-призрак, а хората, които са били на борда, са се хвърлили от ужас в морето?Корабът-призрак, който все още вълнува умовете на моряци, е популярен и в изкуството.  Вагнер му посвещава опера, а в поредицата "Карибски пирати" темата е основна.  Този обект се появява заедно със зловещия си капитан и в известния анимационен сериал за гъбата Боб в квадратни панталони ("Спонджбоб"). Много литературни произведения съдържат и препратки към легендарния кораб. И това, което е най-впечатляващо, е, че от време на време все още се появяват доказателства за съществуването на този мистичен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай