Лекарят на Елизабет II стана рицар

От няколко седмици британците се чудят какво става със здравето на кралицата

Лекарят на Елизабет II стана рицар | StandartNews.com

Кралица Елизабет II лично посвети в рицарство личния си лекар професор Хю Томас на частна церемония в замъка Уиндзор. По време на церемонията тя е изразила своята благодарност за грижите, които се полагат за нея днес.

От няколко седмици британците се чудят какво става със здравето на кралицата. Известна със стабилното си здраве, Елизабет II наскоро показа признаци на умора. Нейната хоспитализация през октомври, отсъствията й от COP26, както и церемонията за възпоменание, където беше заменена от Кейт Мидълтън, накараха сънародниците й да потръпнат. В този труден момент кралицата може да разчита по-специално на една подкрепа - на сър Хю Томас, нейният личен лекар.

Хю Томас е завършил престижния колеж Тринити в Кеймбридж и е направил гастроентерологията своя специалност. Той също така продължава да работи в болниците "Сейнт Мери" и "Сейнт Марк"в Лондон. Хю Томас има и докторска степен по молекулярна генетика на колоректален рак. От 2005 г. той е част от екипа, отговарящ за здравето на кралското семейство, който ръководи от 2014 г., ставайки личен лекар на Елизабет II.

В началото на годината монархът се погрижи да изрази своята благодарност към своя лекар. Последният е бил посветен в рицар на Кралския викториански орден, благородническа титла, предоставена в знак на благодарност за извършените услуги. Честта е "личен подарък" от кралицата, според уебсайта на Imperial College London, където той продължава да преподава. Жестът беше за него „много приятна изненада“, споделил той пред сайта на университета. „Последните няколко години като лекар на кралицата бяха доста забързани, така че съм много благодарен, че работата ми до момента е призната“, каза той.

На 23 ноември кралицата успя да благодари лично на лекаря си по време на церемонията, която се проведе в замъка Уиндзор пред съпругата на доктора, лейди Томас. 95-годишната кралица иска да изрази благодарността си към лекаря си за добрите грижи, полагани за нея и покойния й съпруг Филип, който почина през пролетта на 99-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай