Легендарните клишета в рока

Болката е удоволствие, удоволствието е болка

Легендарните клишета в рока | StandartNews.com

Клишето не навява много положителни асоциации. Има го навсякъде в изказвания в спорове, а често и в музиката.

Вижте по-долу някои от най-често срещаните текстови клишета в рок и метъл музиката, според музикалния сайт loudwire.com.

Pain is pleasure, pleasure is pain”  (Болката е удоволствие, удоволствието е болка)

Твърде размита е линията, която разделя удоволствието от болката (знаете ли, че френската фраза la petite mort (малката смърт) е евфемизъм за оргазъм?). Много групи с мрачни текстове в музиката си са привлечени от подобни парадоксални неща.

“Dance with the devil” (Танцувай с дявола)

Изразът е интересен, тъй като може да бъде тълкуван и откъм мрачната, и откъм веселата страна. В зависимост от контекста на песента, лирическият герой или съжалява за действията си или пък е ентусиазиран от тях. Знаете, казват, че “дяволът е в детайлите” …

“We will rise” (Ще се издигнем)

Твърде често използван израз в текстовете на тежката музика - независимо дали се издигат от неизвестността или възстановяват от собствения си крах, групите винаги искат да утвърдят увереността си, афиширайки този лиричен лозунг.

“Burn it down” (Изгори го)

Явно, авторът на текста е воден от желанието си да изгори нещо с цел да го замени с по-добро – по-добра система на управление, по-добър начин на живот или на мислене … или просто да запрати всичко по дяволите!

“The weight of the world” (Тежестта на света)

Едва ли рок и метъл бандите са първите, които описват емоционалното бреме като физическо тегло. Аналогията ни връща много назад – още във времената на гръцките мислители, средновековните поети и съвременните писатели.

“Practice what you preach” (Следвай собствените си съвети)

Въпреки че фразата има библейски прозход, често се използва, иронично, срещу религиозните фанатици и църквата като институция. Онзи, който дори не следва собствените си съвети, не трябва да осъжда другите! Това клише е идеален пример за основната идеология на рока, а именно: оспорване на статуквото!

Digging my own grave” (Копаейки собствения си гроб)

Музикантите, оказва се, често използват фразата, за да опишат съдбата, която сами си причиняват. Живеят със съзнанието за нещо погрешно, но от което не могат да избягат. И поставят слушателя в позицията да направи избора вместо тях: да продължат или спрат, преди да е станало твърде късно!?

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай