Кралицата на ботокса

Как бившият президент на Аржентина Кристина Киршнер след разкошните рокли е на път да надене затворническо облекло

Кралицата на ботокса | StandartNews.com

Бившият президент на Аржентина Кристина Киршнер, която е главната обвиняема за корупция, измама и ощетяване на хазната в размер на милиарди долара, от десетилетия събира погледите на света като остава коренно противоположни мнения. За едни тя е ярка жена, предизвикваща възхищение, други пък яростно я критикуват, заради милионите, похарчени за скъпи дрехи и безброй пластични операции. Обвинявана за мащабни корупционни схеми, тя е сред политиците, които най-много е критикувала журналистите и то с най-обидните думи.

Как да съм лидер, като съм облечена като бедна, е една от най-любимите й фрази.

Кристина Киршнер | Военно-политико-историческая вики | Fandom

 

„Имам две страсти – политиката и шопинга“, казва Кристина Киршнер още в началото на века. Доказва второто многократно. По нейна заповед в Буенос Айрес от Париж всяка седмица пристига специален самолет, който й носи новите колекции на Dior. Това е любимата й марка, но не се отказва и от колекциите  на Chanel, Louis Vuitton, Hermes и Christian Louboutin. Никога не облича за втори път дрехата, а приближените й обясняваха това нахално с думите „Президентът пести от парите за химическо чистене“.

Медиите изчислиха,   че годишно президентът е харчил поне 350 000 долара за тоалетите си. Първоначално тя ги побирала в специално изградено помещение от 100 квадрата, но бързо станало ясно, че това ще е първият президент, който ще има за гардеробна цял етаж в резиденцията си.

Кристина охотно разказва пред медиите как става рано, за да има достатъчно време за избор на роклята, обувките, чантата и грима. При първото си официално посещение в Париж по времето на Никола Саркози, тя набързо приключила официалната част, за да отскочи до магазините и да си напазарува 20 чифта обувки от Christian Louboutin на стойност 110 000 долара и няколко тоалетчета от Louis Vuitton и Hermes.

Кристина Киршнер с мъжа си в кралският дворец в Мадрид, 17 май 2010 година.

Фото: AP

Тази жена с шопингмания и огромно самочувствие е била два пъти президент на Аржентина. Мъжът й  — бившият президент Нестор Киршнер, е пълна противоположност – явява се пред публиката с разрошени коси, в стари костюми, макар и отеснели. За разлика от него, Кристина дори закъснявала на важни срещи, като после се извинявала, че не е имала време да направи добре грима си. Във Вашингтон, на срещата на G20, пропуснала общата снимка, където останалите лидери я чакали повече от 10 минути да нагласи прическата си. После им вдигнала страшен скандал и ги принудила да повторят фотосесията. Американците били втрещени, но останалите лидери на държавите от Латинска Америка ги успокоили, че тя така си закъснява, да не й обръщат внимание.

"Незаменимата за Аржентина"

Мнозина сравняват Киршнер с легендарната първа дама на Аржентина Ева Перон. Двете жени са имали огромно влияние върху мъжете си, възхищението на работниците и главното им оръжие, както пишат медиите, е „очарованието и сексуалноста“. Въпреки очевидното сравнение между двете, Кристина никога не го е признавала. „За разлика от предшественицата ми, аз никога не съм искала наследство, всичко, което имам е в резултат на моите постижения и недостатъци, казва експрезидентът.

Фото: Reuters

В нейното обкръжение се говори, че да стане президент е била детската й мечта. Една от най-приближените й журналисти, която пише биографията й, казва : “Кристина е силна, образована жена, понякога великодушна, понякога емоционално неуравновесена, но незаменима за страната“.

Бъдещият президент Кристина Фернандес де Кирхнер е родена през февруари 1953 година в малко градче, провинция на столицата. След като завършва с отличие средното си образование, постъпва в юридическия факултет на местния университет. Там се запознава с Нестор Киршнер, за когото се омъжва през 1975 година и заедно основават юридическа кантора, а после решават да се занимават с политика.

Нестор признава, че жена му повече време е отделяла за политиката, а той - за правото  Въпреки това, докато израствали и на двете места, създали щастливо семейство и две красиви деца - Максимо и Флоренсия.

39-тият и 41-вият президент на Аржентина Хуан Перон със съпругата си Ева, 1951 година

През 2003 година Киршнер се преместили в президентския дворец и там се заседели, защото Нестор премислил и отстъпил втория си мандат на жена си. Какво точно се е случила между двамата, така и не става ясно, но по-късно се разбира, че Нестор е сериозно болен и умира от сърдечен удар през 2010 година на възраст 60 години. На погребението се стича цяла Аржентина. След смъртта на мъжа си, Кристина три години е в траур, естествено с най-новата дизайнеска мода на черния цвят.

кристина киршнер | Светът днес

"Да, аз бях високомерна кучка“

Годините минават, а с тях арогантността на Кристина към журналистите се ожесточава. Те я акатуват за прахосването на пари за дрехи, бижута и пластични операции, даже я наричат Кралицата на ботокса. Не я жалят дори като става ясно, че през 2012 година тя има рак на житовидната жлеза. Дали е било така не става ясно, но години по-късно Кристина признава, че проблемът е бил доброкачествен.

Кристина Киршнер в Панамаи на срещата на Върха през 2015 година. Фото: Reuters

Политическите облаци обаче се сгъстяват около нея през 2016 година, когато Кристина е обвинена във взимането на подкуп в размер на десетки хиляди долара. Съдии поискали имунитета й и я арестували. Корупционният скандал се разрастнал след като аржентинската медия La Nacion публикувала „корупционните тетрадки“, които бивш министър на Киршнер в продължение на десетилетие записвал на кого и къде трябва да се носят пликчета с пари. Оказало се, че една от корупционните дестинации бил дома на Кристина като отговорник на схемата бил личния й шофьор. Той обаче занесал на журналистите 89-те тетрадки, всяка по 96 страници. Журналистите от изданието им се наложило да забавят материала цял месец, за да изчислят точната сума на подкупите – 56 милиона долара.

По време на следствието се оказало, че сумата е тройно по-голяма, а по-голямата от нея е давана от строителни фирми, за да си осигурят обществени поръчки.

С това корупционно дело обаче не свършват обвиненията към вече бившият президент. Магистратите установяват, че заедно с мъжа си тя е помогала на близкия до семейството бизнесмен Ласаро Баесу да получи лъвския пай от строежа на инфраструктурата. За пет години той взел от държавата 900 милиона долара. В цялата тази далавера Кристина се оказала свързана както с укриване на пари, така и с машинации, свързани с Централната банка на Аржентина, насочени към отклоняване на държавни пари и незаконно забогатяване.

Кристина с Нестор, президент на Аржентина на една от кампаниите им през 2007 година. Фото:Bloomberg

Следствието твърди, че с действията си Кристина е източила поне 17,1 милиарда долара от хазната. При обиските, направени в шикозната вила на бившия президент,  намерили 2,25 милиона долара, а по сметките на дъщеря й — повече от 65 милиона долара.

Киршнер обаче така и не признава вината си, като обвини завистниците и опонентите си. „Да, бях високомерна кучка и авторитарен популист, но такава ме направиха озверелите противници“, казва тя пред съда. Много от сенаторите продължават да поддържат Кристина, затова и дори да бъде осъдена по някое от осемте повдигнати обвинение, много от медиите прогнозират, че едва ли ще й бъде отнета свободата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай