Кой измисля футбола?

Най-малко 265 милиона души по света са фенове на спорта

Кой измисля футбола? | StandartNews.com

Един месец Европа е футболен терен. Най-дългоочакваното първенство - Евро 2020, най-после започна, след като миналата година бе отложено заради пандемията. И до 12 юли всички очи на запалянковците ще бъдат вперени в малкия екран.

Футболът е най-популярният спорт в света. По него са запалени най-малко 265 милиона души. Но как възниква играта и кой измисля футболната топка?

Китайците били първите, които започнали да ритат топка, като се опитвали да уцелят мрежа. Това се случило през III век пр. Хр., а играта в днешния й вид била доразвита през XIX в. в Англия, разказва историята на спорта „Нешънъл Джиографик”.

Корените на повечето съвременни игри с топка обаче могат да бъдат проследени в Америките.

„Идеята за отборните спортове е възникнала в Мезоамерика“, казва Мери Милър, професор по история на изкуството в Йейлския университет, съобщава електронното издание на „Нешънъл Джиографик”.

В Мезоамерика, обширен исторически регион, простиращ се от Мексико до Коста Рика, е имало процъфтяващи цивилизации преди Колумб „да ги открие“. Много от тях играели с топка, направена от вещество, извличано от дървесна смола.

Не е ясно кога точно играта е била измислена, но тя е била популярна сред ацтеките, маите и други племена още преди 3000 години. Тези древни цивилизации усъвършенствали процеса на правене на гумените топки хилядолетия преди да се появи съвременната вулканизация. „Вероятно още тогава са произвеждали топки в промишлени количества“, казва Милър. Те били кухи отвътре, добавя тя, но тежали около 7 килограма.

Макар да била всекидневно занимание, играта с топка заемала свещено място в религията и войните на мезоамериканските култури. Ацтеките я използвали като заместител на битките и разрешавали дипломатически драми и печелели територии с една игра на топка.

В културата на маите и някои други племена залогът бил още по-голям: при някои ритуални игри победените бивали принасяни в жертва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай